Logo

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Από το 1996 στη χώρα μας έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7 ) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Το θέμα της φετινής Εβδομάδος είναι: «Κατανοώντας το παρελθόν και σχεδιάζοντας το μέλλον».

Με την ευκαιρία της 20ης επετείου της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου 2012 ), η UNICEF επισημαίνει πως εάν οι εθνικές πολιτικές που υποστηρίζουν το μητρικό θηλασμό είναι αποτελεσματικές μπορούν να αποτρέψουν τους θανάτους περίπου ενός εκατομμυρίου παιδιών κάτω των πέντε ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες κάθε χρόνο.

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός προφυλάσσει από ασθένειες όπως η διάρροια και η πνευμονία που προκαλούν θανάτους εκατομμυρίων παιδιών. Δημοσιεύσεις του έγκυρου ιατρικού περιοδικού Lancet σχετικά με την διατροφή ανέδειξαν το αξιοσημείωτο γεγονός ότι ένα παιδί που δεν έχει θηλάσει είναι 14 φορές πιθανότερο να πεθάνει στους πρώτους έξι μήνες από ένα παιδί που τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα..

Αν η προώθηση του μητρικού θηλασμού ήταν αποτελεσματικότερη θα βλέπαμε μικρότερα ποσοστά ασθενειών, υποσιτισμού και καχεξίας. Γι' αυτό πρέπει να γίνεται συστηματική ενημέρωση των υποψήφιων γονιών ιδιαίτερα των μητέρων, από τους παιδιάτρους, τις μαίες τους επισκέπτες υγείας και νοσηλευτές που γνωρίζουν το θέμα και μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των ποσοστών των μητέρων που θηλάζουν.

Κατασκευή & Υποστήριξη από την Webcenter