Logo

Λίμνη Παμβώτιδα: προστασία ή συνεχής υποβάθμιση;

Το τελευταίο διάστημα εγκρίθηκαν περιβαλλοντικά τρείς νέες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε εκτός σχεδίου περιοχή που γειτνιάζει με το παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο και σε πολύ μικρή απόσταση από την λίμνη.

Στην συγκεκριμένη περιοχή, η κατά τα άλλα αυστηρή κτηματική εταιρεία του δημοσίου, έχει ορίσει την κόκκινη γραμμή της λίμνης, όχι στην όχθη, αλλά μέσα στην λίμνη στο σημείο που φθάνουν οι λιμνοδεξαμενές εκτροφής της ΔΕΛΙ, για να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα της εταιρείας που κατασκεύαζε το παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο. Έτσι τα υπό κατασκευή νέα ξενοδοχεία δεν πληρούν ούτε την ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων που θα έπρεπε να απέχουν από την λίμνη.

Εάν κατασκευαστούν τελικά τα τρία ξενοδοχεία, η περιοχή από την Βογιάννου μέχρι την πρώτη γέφυρα του ποδηλατόδρομου, όπου υπάρχει και το πάρκο ερμηνείας οικοσυστήματος λίμνης Παμβώτιδας. μετατρέπεται σε καθαρά αστική περιοχή με σημαντική υποβάθμιση του λιμναίου οικοσυστήματος, και μη αναστρέψιμη βλάβη της παρόχθιας ζώνης..

Οι σχεδιασμοί της πολιτείας, (το προεδρικό διάταγμα λίμνης, και το ρυθμιστικό σχέδιο και πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος), που καρκινοβατούν εδώ και πάρα πολύ καιρό, σε όλες τους τις εκδόσεις, αναφέρονται σε ζώνη προστασίας 300 μέτρων στην συγκεκριμένη περιοχή. Είναι τουλάχιστον άτοπο σήμερα που και το Ρυθμιστικό και το Π.Δ. της λίμνης είναι στην φάση θεσμοθέτησής τους, να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα που έρχονται σε αντίθεση με την προστασία της λίμνης στην περιοχή.

Το αρμόδιο όργανο της πολιτείας, που συστήθηκε ακριβώς για την προστασία της λίμνης, ο Φορέας διαχείρισης λίμνης Παμβώτιδας, έδωσε, και στις τρείς περιπτώσεις. αρνητική γνωμοδότηση για την ίδρυση των ξενοδοχείων στην περιοχή. Επίσης είχε προσφύγει στον εισαγγελέα για την τοποθέτηση της κόκκινης γραμμής που οριοθετεί την λίμνη στο όριο των λιμνοδεξαμενών αντί στην υπάρχουσα όχθη.

Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να αναστείλει κάθε έκδοση οικοδομικής άδειας, σε απόσταση 300 μέτρων από την λίμνη, μέχρι την θεσμοθέτηση του Π.Δ. λίμνης και του Ρυθμιστικού σχεδίου, καθώς και να επανεξετάσει την οριοθέτηση της λίμνης στο συγκεκριμένο σημείο. Καλούμε την αιρετή Περιφέρεια από την μια, και το υπουργείο από την άλλη, που ενέκριναν τις περιβαλλοντικές μελέτες των υπό κατασκευή ξενοδοχείων να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους για να αποτραπεί η μη αναστρέψιμη επιβάρυνση της λίμνης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κατασκευή & Υποστήριξη από την Webcenter