Οι λειτουργίες ενός τιμονιού της Formula 1

Οι λειτουργίες ενός τιμονιού της Formula 1

Το πιο πολύπλοκο εξάρτημα ενός μονοθεσίου της Formula 1 είναι και το πιο σημαντικό καθώς όλες οι ρυθμίσεις του οχήματος ελέγχονται από αυτό. Δείτε τον Τζόλιον Πάλμερ να εξηγεί τις λειτουργίες ενός τιμονιού.

Είναι ένα εκ των σημαντικότερων (αν όχι το πιο σημαντικό) εξάρτημα στο μονοθέσιο της Formula 1, καθώς η κατεύθυνση του οχήματος αλλά και όλες οι ρυθμίσεις και οι δυνατότητες που έχει ελέγχονται από αυτό.

Πρόκειται για το τιμόνι, που λειτουργεί ως κεντρική μονάδα ελέγχου για όλο το σύστημα, με τις ομάδες να έχουν την ευχέρεια να σχεδιάζουν το δικό τους, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές και προσαρμόζοντάς το ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Κατασκευασμένο από τα πιο προηγμένα υλικά, το τιμόνι, έχει ενσωματωμένα κουμπιά και διακόπτες που χειρίζονται την πέδηση του κινητήρα, την απόδοση των φρένων, την αεροδυναμική, το team-radio ακόμα και την ταχύτητα με την οποία εισέρχονται στα pit stop.

Αποτελεί μία ξεχωριστή κατηγορία της κατασκευής του μονοθεσίου, καθώς μια ειδική ομάδα μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων και τεχνικών καλωδίωσης επενδύει περισσότερες από 80 ώρες εργασίας για να το συναρμολογήσει και να το δοκιμάσει προκειμένου να εφαρμοστεί στο όχημα.

Τα συνολικά 25 κουμπιά που διαθέτει είναι ίδιου τύπου με αυτά που χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη και είναι σχεδιασμένα για να αποτρέπουν τυχόν τυχαίες πιέσεις από τον οδηγό, ενώ το συνολικό κόστος ενός μόνο τιμονιού αγγίζει τα 53.000 ευρώ.

Οι πιλότοι της Formula 1 το μελετούν πολλές ώρες για να εξοικειωθούν με τον χειρισμό του και περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα στον προσομοιωτή αγώνων προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη ταχύτητα στην αλλαγή των ρυθμίσεων σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές των Γκραν Πρι.

Ο κάθε οδηγός θα χρησιμοποιήσει από τρία έως τέσσερα τιμόνια κάθε σεζόν, με τις ομάδες να κάνουν μικρές αλλαγές κάθε χρόνο ανάλογα με τις βελτιώσεις που γίνονται στο όχημα.

Η ελευθερία σχεδιασμού του (σύμφωνα την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας) ώθησε την Williams να τοποθετήσει την μικρή οθόνη πίσω από το τιμόνι, καθιστώντας το λιγότερο ογκώδες σε σχέση με τα αντίστοιχα των υπόλοιπων ομάδων.

Στο πρόσφατο βίντεο που αναρτήθηκε από την Formula 1 ο πρώην οδηγός, Τζόλιον Πάλμερ, κρατά στα χέρια του το τιμόνι της Alpine F1 Racing και εξηγεί αναλυτικά την λειτουργία των κουμπιών.

Ο Άγγλος πιλότος φέρνοντας παραδείγματα από αγώνες αλλά και από την… κωδικοποιημένη γλώσσα του Team Radio (που χρησιμοποιείται από τους οδηγούς και το pit wall) αναλύει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το τιμόνι της Formula 1.

Δείτε το βίντεο:ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: ieidiseis.grVIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Τάτσης Άγγελος - Τζίμα Αριστέα - Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο
Carbon Off - Ιωάννινα
Ασφάλειες Γεωργιάδης - HG Brokers SA
ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ ΑΕ - Ηπειρωτική Κατασκευαστική Α.Ε.