Αναγνωρίστηκε νέο είδος δεινοσαύρου – Τεράστιος, λειράτος και ειρηνικός

Αναγνωρίστηκε νέο είδος δεινοσαύρου – Τεράστιος, λειράτος και ειρηνικός

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τον δεινόσαυρο ως «κοινωνικό, χορτοφάγο και φιλειρηνικό, με πολύχρωμο λοφίο που ξεπερνούσε το ένα μέτρο».

Ένα νέο είδος δεινοσαύρου αναγνώρισε ομάδα παλαιοντολόγων στο Μεξικό, μετά την ανακάλυψη πριν από σχεδόν μια δεκαετία απολιθωμένων οστών του, ηλικίας περίπου 72 εκατομμυρίων ετών.

Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) του Μεξικού, «πριν από 72 ή 73 εκατομμύρια χρόνια, ένας τεράστιος χορτοφάγος δεινόσαυρος πέθανε σε μια υδάτινη έκταση πλούσια σε ιζήματα και έτσι το σώμα του καλύφθηκε γρήγορα από τη γη και μπόρεσε να διατηρηθεί στους αιώνες».

Το νέο είδος ονομάστηκε Tlatolophus galorum και αναγνωρίστηκε ως ένας δεινόσαυρος με λοφία, μετά την ανάκτηση του κρανίου του σε ποσοστό 80%.

Όπως εξήγησε ο Μεξικανικός Οργανισμός Ανθρωπολογίας, το όνομα του νεοανακαλυφθέντος δεινόσαυρου αποτελεί σύνθεση δύο λέξεων, ενός όρου της ιθαγενούς γλώσσας του Μεξικού Νάουατλ που σημαίνει «λέξη» και του ελληνικού λοφίο. Το Galorum αναφέρεται στους ανθρώπους που συνδέονται με την έρευνα, λέει το INAH.

«Γνωρίζουμε ότι μπορούσαν να ακούν ήχους χαμηλής συχνότητας, άρα πρέπει να ήταν δεινόσαυροι ειρηνικοί, αλλά επικοινωνιακοί», διευκρίνισε το ινστιτούτο.

Οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν επίσης ότι «έβγαζαν δυνατούς ήχους για να τρομάξουν τα σαρκοβόρα ή για λόγους αναπαραγωγής» και ότι «το λοφίο τους είχε έντονο χρώμα».

Σύμφωνα με το INAH, η διαδικασία ανάκτησης του κρανίου του άγνωστου μέχρι πρόσφατα δεινοσαύρου, επέτρεψε στους επιστήμονες να τον συγκρίνουν με άλλους δεινόσαυρους αυτού του τύπου.

Η έρευνα, στην οποία μετείχαν επίσης ειδικοί από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, άρχισε το 2013 μετά την ανακάλυψη της ουράς του στην πολιτεία Κοαουίλα στο βορειοκεντρικό τμήμα του Μεξικού, όπου έγιναν και οι υπόλοιπες ανακαλύψεις.

«Όταν ανακτήσαμε την ουρά, συνεχίσαμε να σκάβουμε κάτω από το σημείο που βρισκόταν. Η έκπληξη ήταν ότι αρχίσαμε να βρίσκουμε οστά όπως το μηριαίο, η ωμοπλάτη και άλλα στοιχεία», δήλωσε ο Αλεχάντρο Ραμίρες, ένας εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν στην ανακάλυψη.

Στη συνέχεια, η ομάδα των ερευνητών κατάφερε να συλλέξει, να καθαρίσει και να αναλύσει άλλα θραύσματα οστών που προέρχονταν από το μπροστινό μέρος του σώματος του Tlatolophus galorum. Η ανακάλυψη του νέου είδους δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cretaceous Research

Οι παλαιοντολόγοι είχαν στη συνέχεια στην κατοχή τους το λοφίο του δεινοσαύρου, το οποίο είχε μήκος 1,32 μέτρα, όπως και άλλα μέρη του κρανίου: κάτω και άνω σιαγόνες, ουρανίσκος, ακόμη και ένα μέρος που είναι γνωστό ως νευροκρανίο, στο οποίο βρισκόταν ο εγκέφαλός του, προσθέτει το INAH στην ανακοίνωσή του, γεγονός το οποίο τους επέτρεψε να ορίσουν «το 2021» ότι πρόκειται για ένα νέο είδος δεινοσαύρου.

  • ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ
  • ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ
  • ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
  • ΝΕΟ


ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: ieidiseis.gr


Powered by Preisvergleich


VIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ ΑΕ - Ηπειρωτική Κατασκευαστική Α.Ε.
Ορθοπεδική Μέριμνα - Δημα Φλωρενια & Σια ΕΕ
Auto Test Ιδιωτικό ΚΤΕΟ
Σ' αναμμένα Κάρβουνα