Όσα και να διορθώνουν, είναι πολλά και μεγάλα τα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες της Υγείας
Στην 6η Ολομέλεια των προέδρων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το ΔΣ του ΠΙΣ έγινε η αποτίμηση της κατάστασης του ΕΣΥ, η οποία χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων «προβληματική με αμφίβολη έως αρνητική προοπτική, καθώς οι πρόσφατες ρυθμίσεις ούτε ικανές να μεταρρυθμίσουν το σύστημα είναι, ούτε να το ενισχύσουν στον αναγκαίο βαθμό.
Είναι δε πολύ πιθανό να αποτελέσουν προθάλαμο εξόδου επιπλέον ιατρών από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα». Θετικά σχόλια ωστόσο αποκόμισε το προς διαβούλευση νομοσχέδιο για τον προσωπικό ιατρό, «καίτοι περιέχει την παράδοξη και ακατάλληλη συμμετοχή αγροτικών ιατρών, συνολικά κινείται προς την ολοκλήρωση του θεσμού».
Στον απόηχο αυτών των εκτιμήσεων εκ μέρους των γιατρών της χώρας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών όπου παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας 95 νοσηλευτών/νοσηλευτριών, και εγκαινίασε το σύγχρονο αγγειογράφο, δωρεά του Ιδρύματος Λαιμού, ένα μηχάνημα που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, με προτεραιότητα στους ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, και με στόχο να καλύψει ένα μεγάλο κενό παροχής τέτοιων υπηρεσιών υγείας, στη Δυτική Ελλάδα.
Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τη νέα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στην Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ, ενώ ενημερώθηκε από τον διοικητή του Νοσοκομείου Δρ. Δημήτριο Μπάκο για το έργο της κτιριακής αναβάθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Καραμανδάνειο για να εγκαινιάσει τον υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη έκανε μία ενδιαφέρουσα ενημέρωση σχετικά με έρευνα του υπουργείου Υγείας και της UNICEF για την παιδική παχυσαρκία και παρουσίαζε την Εθνική Δράση για την Παιδική Παχυσαρκία.
Τα σοκαριστικά που ακούσαμε;
- Ένα στα τέσσερα παιδιά δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα .
- Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραστικά με την ηλικία.
- Μόλις το 20,3% των γονέων θεωρούν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο ενώ δύο στους τρεις γονείς αξιολογούν ως κανονικό το βάρος των παιδιών τους.
- Μόνο το 20,6% των εφήβων (15-17 ετών) και το 34,1% στο σύνολο του δείγματος- ασκείται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα.
- Τα παιδιά αφιερώνουν κατά μέσο όρο 2,4 ώρες την ημέρα σε δραστηριότητες με οθόνες εκτός εκπαίδευσης, φτάνοντας έως και τις 3 ώρες στους εφήβους.
- Μόνο το 28,4% των γονέων δηλώνει πλήρως ενημερωμένο για τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών.
Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας μέσω της προώθησης και υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής άσκησης ξεκινώντας από παρεμβάσεις στο Δημοτικό.
Είναι το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιείται σε όλη την επικράτεια, καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια σε αυτά και τις οικογένειές τους σε όλα τα επίπεδα όπως, ενδεικτικά, δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, παρακολούθηση από γιατρούς, συμβουλές προς εκπαιδευτικούς, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για την Εθνική Δράση στο https://paxisarkiakaipaidi.gov.gr, και σύντομα μέσω μιας νέας υπηρεσίας app, γονείς, παιδιά και έφηβοι θα μπορούν να κάνουν σχεδιασμένα βήματα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.