Θεραπεία του διαβήτη με χειρουργική επέμβαση!

Υγεία

Η βαριατρική ή μεταβολική χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική σε βάθος χρόνου για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, ιδίως στους παχύσαρκους ασθενείς, από ό,τι η συμβατική αντιδιαβητική θεραπεία, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ιταλική επιστημονική έρευνα.

Η επέμβαση προστατεύει από τον διαβήτη τόσο επειδή μειώνει το πάχος του ασθενούς, όσο και επειδή βελτιώνει τον τρόπο που λειτουργεί το γαστρεντερικό σύστημά του.

Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου και του ΚαθολικούΠανεπιστημίου της Ρώμης, με επικεφαλής τον καθηγητή Φραντσέσκο Ρουμπίνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet“, παρακολούθησαν μια ομάδα 60 παχύσαρκων διαβητικών ασθενών ηλικίας 30 έως 60 ετών με δείκτη σωματικής μάζας πάνω από 35.

Οι ασθενείς χωρίσθηκαν τυχαία σε τρεις υπο-ομάδες των 20 ατόμων η κάθε μία και ακολούθησαν διαφορετική αντιδιαβητική θεραπεία: είτε συμβατική, είτε γαστρικό “μπάι-πας», είτε χολοπαγκρεατική εκτροπή. Στο γαστρικό “μπάι-πας» γίνεται σμίκρυνση του στομαχιού και δημιουργία παρακαμπτήριας διαδρομής στο άνω τμήμα του λεπτού εντέρου, ενώ στη χολοπαγκρεατική εκτροπή το “μπάι-πας» του εντέρου είναι πιο εκτεταμένο.

Μετά από πέντεχρόνια αξιολογήθηκε πόσο αποτελεσματική είχε υπάρξει κάθε μία απο τις τρεις μεθόδους, όσον αφορά τον έλεγχο του διαβήτητύπου 2, με βάση μια σειρά απο δείκτες για κάθε ασθενή. Από τους συνολικά 40 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μία από τις δύο χειρουργικέςεπεμβάσεις, σχεδόν οι μισοί (19) εμφάνιζαν πλήρη ύφεση του διαβήτη (με πτώση του σακχάρου στο αίμα σε μη διαβητικά επίπεδα), έναντι κανενός ασθενούς που είχε ακολουθήσει την κλασική αντιδιαβητική θεραπεία.

Οι χειρουργημένοι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδαγλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει επέμβαση και συνέχισαν το κλασικό θεραπευτικό σχήμα (φάρμακα και δίαιτα). Επίσης, οι πρώτοι, καθ’ολη την πενταετία, χρειάστηκε να πάρουν πολύ λιγότερααντιδιαβητικά και καρδιαγγειακάφάρμακα. Γενικότερα, η ποιότητα ζωής ήταν καλύτερη για όσους είχαν χειρουργηθεί.

Δεν υπήρξαν σημαντικές μακροπρόσθεσμες επιπλοκές λόγω της βαριατρικήςεπέμβασης. Η χολοπαγκρεατική εκτροπή εμφάνισε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το γαστρικό “μπάι-πας» μετά από πέντε έτη (67% έναντι 37% στην ύφεση του διαβήτη), όμως το γαστρικό “μπάι-πας» είχε σε γενικές γραμμές ως συνέπεια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

Οι μισοί από τους χειρουργημένους ασθενείς, μετά την αρχική ύφεση του διαβήτη στην πενταετία, εμφάνισαν στη συνέχεια μια ήπια υπεργλυκαιμία. Γι’ αυτό οι επιστήμονες επεσήμαναν πως όλοι οι ασθενείς, μετά τη βαριατρικήεπέμβαση, θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν το σάκχαρό τους. Όμως όλοι οι χειρουργημένοι ασθενείς μπορούσαν να έχουν υπό πλήρη έλεγχο το σάκχαρό τους μόνο με δίαιτα ή με χάπια μετφορμίνης, χωρίς την ανάγκη να καταφύγουν σε χορήγηση ινσουλίνης.

“Η ικανότητα της χειρουργικής επέμβασης να μειώνει την ανάγκη για ινσουλίνη και για άλλα φάρμακα δείχνει ότι αποτελεί μια αποτελεσματική από άποψη κόστους θεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Ρουμπίνο.

Όμως, λόγω του μικρού δείγματος ασθενών της έρευνας, οι ερευνητές επεσήμαναν πως δεν είναι δυνατό ακόμη να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα κατά πόσο η βαριατρικήχειρουργική μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές του διαβήτη (εμφράγματα, εγκεφαλικά, νεφροπάθεια κ.α.) και, κατά συνέπεια, τους πρόωρους θανάτους. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται η βαριατρική χειρουργική να γίνει πολύ πιο δημοφιλής από ό,τι σήμερα.

Ετικέτες:

διαβητης

χειρουργειο

επέμβαση

VIDEOS

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

ΝΙΚΑΣ – ΜΑΤΖΟΥΚΗ Ο.Ε.
Το Σουβλάκι του Πασά
Νίκος Τριανταφύλλου
Carbon Off - Ιωάννινα