Πώς θα αφαιρέσετε τα αγκάθια

Ένα σύνηθες καλοκαιρινό ατύχημα είναι το τσίμπημα από αχινό. Πολλές φορές τα αγκάθια του αχινού σπάνε και μπαίνουν μέσα στο δέρμα, προκαλώντας έντονο πόνο.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αφαιρέσετε τα αγκάθια και να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές.

Αρχικά, ρίξτε άφθονο καθαρό νερό στο σημείο του τραύματος ώστε να απομακρύνετε άμμο ή άλλα υπολείμματα που έχουν τυχόν προσκολληθεί στο δέρμα. Με ένα τσιμπιδάκι, το οποίο έχετε πρώτα απολυμάνει με οινόπνευμα ή αντιμικροβιακό υγρό, πιάστε προσεκτικά το άκρο από το αγκάθι και τραβήξτε απαλά, προσέχοντας να μην σπάσει και μείνει το υπόλοιπο αγκάθι μέσα στο δέρμα. Εάν το τμήμα του αγκαθιού που προεξέχει είναι πολύ μικρό, μπορείτε να λιώσετε κερί και να ρίξετε επάνω στο δέρμα μερικές σταγόνες. Όταν παγώσει το κερί, θα “παγιδεύσει» το αγκάθι και θα μπορέσετε να το αφαιρέσετε πιο εύκολα.

Αφού αφαιρέσετε τα αγκάθια του αχινού, καθαρίστε την περιοχή με νερό και σαπούνι. Μην κλείσετε την πληγή με επίδεσμο, καθώς αν έχουν μείνει μέσα στο δέρμα μικρά τμήματα από τα αγκάθια δεν θα μπορούν στη συνέχεια να αφαιρεθούν.

Σε περίπτωση που εκδηλωθούν σημάδια λοίμωξης, όπως κοκκίνισμα, πύον, πρήξιμο ή τοπική άνοδος της θερμοκρασίας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

onmed.gr

VIDEOS

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Tzimas Home Accessories
Auto Test Ιδιωτικό ΚΤΕΟ
Νίκος Τριανταφύλλου
Ορθοπεδική Μέριμνα - Δημα Φλωρενια & Σια ΕΕ