Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν και γιατί

Τα προϊόντα ολικής άλεσης θεωρούνται υγιεινή διατροφική επιλογή λόγω της

μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών που περιέχουν.

Ειδικά όσοι στοχεύουν σε απώλεια βάρους είναι χρήσιμο να καταναλώνουν ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ανεπεξέργαστη ζάχαρη, πολύσπορο ψωμί, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης.

Ωστόσο, τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν είναι το ίδιο ωφέλιμα για όλους. Αν αναήκετε σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες καλό είναι να τα αποφεύγετε:

Έλλειψη σιδήρου

Αν πάσχετε από σιδηροπενική αναιμία ή έλλειψη ασβεστίου (οστεοπόρωση ή οστεοπενία), καλό είναι να τα αποφεύγετε, καθώς η πλούσια περιεκτικότητά τους σε ίνες δεσμεύει την απορρόφηση των μεταλλικών αλάτων και ταυτόχρονα διευκολύνει την αποβολή τους από τον οργανισμό.

Γαστρεντερολογικά προβλήματα

Η μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που περιέχουν μπορεί να ερεθίσει το έντερο και να προκαλέσει δυσφορία και υπερκινητικότητα του εντέρου. Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να σας κατευθύνει σχετικά με το πώς μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.

Διαβήτης

Οι διαβητικοί καλό είναι να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, καθώς περιέχουν άμυλο, έναν σύνθετο υδατάνθρακα που ο οργανισμός διασπά σε πιο απλά σάκχαρα και τέλος σε γλυκόζη. Για να μπορέσει ο οργανισμός να μεταβολίσει τη γλυκόζη χρειάζεται την παρέμβαση της ινσουλίνης.

Τέλος όσοι υποφέρουν από σπαστική ή ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn, διάρροια, ευερέθιστο έντερο, πεπτικό έλκος, εκκολπωμάτωση του εντέρου, κολιοκάκη, χρόνια δυσπεψία, πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Πηγή

VIDEOS

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Κοσμάς Ανθόπουλος - Ειρήνη Νικολάτου - Δικηγορικο Γραφειο
ΗΠΕΙΡΟΣ OIL
ΝΙΚΑΣ – ΜΑΤΖΟΥΚΗ Ο.Ε.
Τάτσης Άγγελος - Τζίμα Αριστέα - Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο