Πράσινο τσάι: Πόσο θαυματουργό είναι;

Η επιστήμη της τεχνολογίας τροφίμων προχωράει με αλματώδεις ρυθμούς τα

τελευταία χρόνια και κάθε χρονιά όλο και καινούρια, καινοτόμα τρόφιμα κατακλύζουν τα καταστήματα αλλά και τα ντουλάπια μας. Το φετινό λοιπόν “θαυματουργό» τρόφιμο του καλοκαιριού είναι το πράσινο τσάι. Υπάρχει παντού γύρω μας, όλοι το καταναλώνουν για να πάρουν τα οφέλη που αποδίδει. Είναι λοιπόν τόσο θαυματουργό όσο φαίνεται;

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού

Το κύριο όφελος του έχει το πράσινο τσάι για τον οργανισμό είναι η αντιοξειδωτική του δράση. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εμπλέκονται σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και δίνουν πολλά πιθανά οφέλη όπως μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, φλεγμονών, θετική δράση ενάντια στη γήρανση, στην άνοια κ.τ.λ.. Επίσης περιέχει ουσίες όπως καροτενοειδή, βιταμίνη C, χρώμιο, μαγνήσιο και σελήνιο. Τέλος περιέχει καφεΐνη η οποία του προσδίδει όλα τα θετικά στοιχεία της (εγρήγορση, ενίσχυση της μνήμης κ.τ.λ.), αλλά και τα αρνητικά της στοιχεία σε υπερδοσολογία.

Πράσινο τσάι και απώλεια βάρους

Πολλοί γύρω μας έχουν αναπληρώσει τα αγαπημένα τους ροφήματα με πράσινο τσάι καθώς πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του βάρους τους. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι αληθινό… Δεν υπάρχει καμία έγκυρη επιστημονική μελέτη που να υποδεικνύει τη σχέση κατανάλωσης πράσινου τσαγιού με μείωση του σωματικού βάρους. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να συσχετίσεις αυτά τα δύο είναι μέσω της καφεΐνης. Η καφεΐνη, που περιέχεται σε μεγάλη σχετικά δοσολογία στο πράσινο τσάι, είναι ουσία που προκαλεί μικρή αύξηση στο Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό μας. Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (ΒΜΡ) είναι το σύστημα που ελέγχει το ισοζύγιο του βάρους μας. Αν αυξηθεί, τότε αυξάνεται και ο ρυθμός απώλειας κιλών. Σε καμία περίπτωση όμως, το πράσινο τσάι δεν “καίει» το λίπος, όπως και κανένα άλλο τρόφιμο ή ρόφημα δεν έχει λιποδιαλυτική δράση.

Πράσινο τσάι VS Τσάι του βουνού

Στη περιοχή μας ανθίζει το τσάι του βουνού. Ας δούμε λοιπόν ποιο κερδίζει στη μάχη της θρεπτικότητας.. Αρχικά, το πράσινο τσάι είναι ο πλουσιότερος εκπρόσωπος των αφεψημάτων σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ το τσάι του βουνού υστερεί σε σχέση με όλα τα αφεψήματα για την αντιοξειδωτική του δράση. Παρόλα αυτά το τσάι του βουνού περιέχει ελάχιστη ποσότητα καφεΐνης, ενώ το πράσινο τσάι είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Έτσι προτιμήστε το τοπικό τσάι του βουνού για την καταπραϋντική δράση και προτιμήστε το για παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες. Αποτέλεσμα ισοπαλία! Καταναλώστε τα όλα και με μέτρο! Μια μικρή παρατήρηση… Ας στηρίξουμε την τοπική αγορά!!!

Πρέπει να καταναλώνουμε πράσινο τσάι;

Στο πράσινο τσάι, όπως και σε όλα τα τρόφιμα κυριαρχεί η λογική του “παν μέτρον άριστον». Μπορούμε να το καταναλώνουμε, σε λογικές πάντα δόσεις, χωρίς όμως να ελπίζουμε ότι έχει τα μαγικά αποτελέσματα και θα λύσει όποιο πρόβλημα μπορεί να έχουμε με την υγεία μας και τα κιλά μας. Δεν ξεχνάμε ότι είναι πλούσιο σε καφεΐνη, και έχουμε το μυαλό μας ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που μας παρέχει βρίσκονται σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Συμπερασματικά; Με μέτρο!!!

Πηγή

VIDEOS

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Τάτσης Άγγελος - Τζίμα Αριστέα - Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο
WebCenter - Smart Internet Solutions
ACS ...σημαίνει courier
ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ ΑΕ - Ηπειρωτική Κατασκευαστική Α.Ε.