Από εμβρυικό στάδιο καθορίζεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας του ατόμου

Απάντηση στο ερώτημα γιατί τα παιδιά των παχύσαρκων μητέρων διατρέχουν και τα ίδια αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, δίνει νεότερη αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κορολάντο διαπίστωσαν ότι κατά το εμβρυικό στάδιο τα κύτταρα των παιδιών των παχύσαρκων μητέρων ενδεχομένως να προγραμματίζονται έτσι ώστε να συσσωρεύουν επιπλέον λίπος ή να εκδηλώνουν διαφορές στον μεταβολισμό με αποτέλεσμα την εκδήλωση αντίστασης στην ινσουλίνη (κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ).

Οι επιστήμονες μελέτησαν βλαστικά κύτταρα από δωρηθέντες ομφάλιους λώρους βρεφών παχύσαρκων και φυσιολογικού βάρους γυναικών. Τα καλλιέργησαν σε εργαστηριακές συνθήκες ώστε να εξελιχθούν σε λιποκύτταρα και μυικά κύτταρα και τα συνέκριναν μεταξύ τους.

Παρατήρησαν ότι αυτά που προέρχονταν από τις παχύσαρκες μητέρες είχαν συσσωρεύσει 30% περισσότερο λίπος, απ’ ότι των γυναικών με φυσιολογικό βάρος.

“Αν και είναι νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο υπάρχει μια κληρονομικότητα στην παχυσαρκία. Εξάλλου είναι ήδη γνωστό ότι η συσσώρευση λίπους στα βλαστοκύτταρα ανταποκρίνεται στην λιπώδη μάζα του νεογνού κατά τον τοκετό», υπογράμμισε η επίκουρη καθηγήτρια Κρίστεν Μπόιλ κατά την παρουσίαση της μελέτης.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να θέσουν υπό παρακολούθηση παιδιά που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες για να διαπιστώσουν σε βάθος χρόνου τι συμβαίνει με τον κυτταρικό προγραμματισμό.

VIDEOS

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

RATECH - Τεχνικό Γραφείο Αναλκυστήρων
ΕΠΙΠΛΑ ΑΦΟΙ ΤΑΣΣΟΥ
ACS ...σημαίνει courier
George Coiffure