Σωτήρια και για τους σκύλους

Τα εμβολιάζουμε, τα φροντίζουμε, τα αγαπάμε όμως πολλές φορές δεν ξέρουμε πώς να χειριστούμε επείγουσες καταστάσεις. Πώς θα κρίνουμε αν το ζώο μας χρειάζεται CPR; Πώς θα εξασκηθούμε για να είμαστε έτοιμοι να του δώσουμε το φιλί της ζωής;

Ίσως μια μέρα η ζωή του σκύλου σας να κρέμεται από τα χέρια σας. Αν έχει σταματήσει να αναπνέει (π.χ. μετά από πυρκαγιά σε κλειστό χώρο ή λόγω θερμοπληξίας σε σταθμευμένο αυτοκίνητο) ή όταν δεν έχει παλμό, θα χρειαστεί τεχνητή αναπνοή (CPR). Πώς θα κρίνετε αν χρειάζεται CPR; Πώς θα εξασκηθείτε για να είστε έτοιμοι να του δώσετε το φιλί της ζωής;

Πότε χρειάζεται CPR; Μπορείτε να το κρίνετε;

  • Αν ο σκύλος είναι λιπόθυμος, αναπνέει. Τότε δεν χρειάζεται CPR. Ο σκύλος δεν αναπνέει αν δεν κινείται το στήθος του και δεν νιώθετε κίνηση αέρα, ακουμπώντας το μάγουλό σας ή ένα καθρεφτάκι κοντά στα ρουθούνια του.
  • Πρέπει να μάθετε να βρίσκετε γρήγορα τον παλμό του ζώου. Δοκιμάστε το μία συνηθισμένη ημέρα, όταν είναι ήρεμο. Ψάξτε με τα δάχτυλα σας πίσω από το μπροστινό του πόδι ή στη μασχάλη ή λίγο πάνω από την πατούσα σε μπροστινό ή πίσω πόδι. Εκείνο θα νομίζει απλά ότι το χαϊδεύετε.

Αν ο σκύλος χρειάζεται τεχνητή αναπνοή πρέπει να δράσετε γρήγορα.

  • Ελέγξτε ότι ο αεραγωγός του σκύλου είναι ανοιχτός. Ανοίξτε το στόμα του και κοιτάξτε στο πίσω μέρος του λαιμού για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει φράξει από κάποιο αντικείμενο. Βγάλτε οτιδήποτε τον εμποδίζει.
  • Τραβήξτε τη γλώσσα του προς τα μπροστά. Φυσήξτε αέρα στη μουσούδα του, με κλειστό το στόμα. Δώστε 20-30 αναπνοές το λεπτό ή μία αναπνοή κάθε 2-3 δευτερόλεπτα.
  • Ξαπλώστε το ζώο στο ένα του πλευρό, σε μία επίπεδη επιφάνεια. Τοποθετήστε το ένα χέρι σας πάνω από το άλλο στο ευρύ μέρος των πλευρών του και πιέστε προς τα κάτω συμπιέζοντας το στήθος κατά περίπου 1/4 του συνολικού του πλάτους.

Το βίντεο που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία. Μπορείτε να εξασκηθείτε σε ένα λούτρινο ζωάκι (στα αγγλικά, διάρκεια 4:00′).

Σε επείγουσα περίπτωση, βρείτε ένα φίλο να σας μεταφέρει, μαζί με το ζώο, στον κτηνίατρο και μην οδηγείτε εσείς. Παραμείνετε ήρεμοι.

trihes.gr

VIDEOS

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ ΑΕ - Ηπειρωτική Κατασκευαστική Α.Ε.
Auto Test Ιδιωτικό ΚΤΕΟ
ACS ...σημαίνει courier
Ορθοπεδική Μέριμνα - Δημα Φλωρενια & Σια ΕΕ