ΠΡΟΣΟΧΗ ! Άλλα 20 είδη μεταλλαγμένων ενέκρινε η Ε.Ε

Thumbnail for 21363

Την έγκρισή της για την εισαγωγή και κυκλοφορία 10 γενετικά τροποποιημένων οργανισμών …
έδωσε σήμερα η Ε.Ε., αλλάζοντας την απόφαση που είχε πάρει πέρυσι για απαγόρευση εισαγωγής τους. Ανανέωσε επίσης την άδεια για άλλους 10 που ήδη κυκλοφορούν στα κράτη-μέλη.

Πρόκειται για προϊόντα της αμερικανικής πολυεθνικής Monsanto -πολλές ποικιλίες σόγιας, αραβοσίτου, ελαιοκράμβης και βαμβακιού- βρίσκονται μεταξύ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που εγκρίθηκαν, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Τα υπόλοιπα είναι προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας Dupont και των γερμανικών ομίλων Bayer και BASF.

Η έγκριση αυτών των οργανισμών “τελούσε υπό αναστολή», καθώς τα κράτη μέλη δεν είχαν επιτύχει να συμπήξουν μια πλειοψηφία υπέρ ή κατά της κυκλοφορίας τους στην αγορά. Η έγκρισή τους ισχύει άμεσα και για 10 χρόνια.

Ο λόγος στα κράτη-μέλη

Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγκρίνουν την μεταρρύθμιση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, θα μπορούν να απαγορεύουν τη χρήση των γενετικά τροποποιημένων αυτών οργανισμών στο έδαφός τους.

Όπως είχε εξηγήσει παλιότερα στο koutipandoras.gr η κα. Έλενα Δανάλη από την Greenpeace, ο νόμος δεν υποχρεώνει κανένα κράτος να επιτρέψει την καλλιέργεια GM τροφίμων αλλά το αρμόδιο υπουργείο κάθε κράτους που δεν επιθυμεί να καλλιεργηθούν στο έδαφός του, οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να θέσει το κράτος του εκτός πεδίου ενδιαφέροντος της κάθε εταιρείας που πουλάει GM σπόρους. “Θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο» επισημαίνει η κα. Δανάλη, δηλαδή η άδεια πώλησης σπόρων να δίδεται μετά από σχετικό αίτημα των εταιρειών. Αν κι είναι νωρίς για να δοθούν αξιόπιστες ερμηνείες στο νόμο, γίνεται κατανοητό πως αν το κάθε κράτος αμελήσει, για ευνόητους λόγους, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, οι εταιρείες θα μπορούν να πουλούν σπόρους σε καλλιεργητές χωρίς να παραβαίνουν κάποιο νόμο.

Σε αυτή την περίπτωση τα κράτη θα εστερνίζονται ουσιαστικά το σκεπτικό της Κομισιόν με το οποίο έχει εγκρίνει την εισαγωγή συγκεκριμένων μεταλλαγμένων οργανισμών. Η Greenpeace κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι “δεν έχει την πρόθεση να προσεγγίσει την Ευρώπη των πολιτών, όπως έχει δεσμευτεί, και δρα υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ και της Monsanto».

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ από την Greenpeace εξήγησε στο koutipandoras.gr πως η απόφαση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αλλά και με το Ευρωκοινοβούλιο που έχει πολλές φορές ψηφίσει κατά των μεταλλαγμένων. “Ο κ. Γιούνκερ ξέχασε την υπόσχεσή του για περισσότερη δημοκρατία στην Ευρώπη» είπε ο κ. Ιμπραήμ.

Πηγή

VIDEOS

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Κοσμάς Ανθόπουλος - Ειρήνη Νικολάτου - Δικηγορικο Γραφειο
ΗΠΕΙΡΟΣ OIL
ΝΙΚΑΣ – ΜΑΤΖΟΥΚΗ Ο.Ε.
Τάτσης Άγγελος - Τζίμα Αριστέα - Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο