Η ακαταμάχητη φράουλα με τα πολλά οφέλη στον οργανισμό μας

Thumbnail for 17609

Είναι ζουμερή, κατακόκκινη, ακαταμάχητα γευστική και
κάνει καλό στον οργανισμό. Η φράουλα έχει πολλούς λόγους για να βρίσκεται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, ιδιαίτερα τώρα που είναι η εποχή της. Πέρα όμως από την νοστιμιά της, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να την συμπεριλάβετε αυτή την εποχή στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Οι φράουλες περιέχουν φαινόλες και ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο χημικό συστατικό, την ανθοκυανίνη, που της χαρίζει αυτό το ακαταμάχητο κόκκινο χρώμα. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτή τη φαινόλη αυξάνει το επίπεδο του ουρικού οξέος στο σώμα με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως αντιοξειδωτικός παράγοντας.

Οι φαινόλες στις φράουλες είναι επίσης ένα πολύ καλό όπλο ενάντια στηνοστεοαρθρίτιδα, το άσθμα καθώς και στην αθηροσκλήρωση. Από την άλλη, ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων στις φράουλες αποτελεί μια καλή άμυνα εναντίον της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη φράουλα και που είναι αντιοξειδωτικοί παράγοντες από έρευνες προκύπτει ότι μπορεί να μειώσουν επιπλέον τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και Πάρκινσον.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση The Archives of Opthalmology, 3 επιπλέον μερίδες φράουλας την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου.

Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει 136% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης που τόσο χρειάζεται ο οργανισμός. Ακόμη περιέχει 21% μαγγανίου, ένα απαραίτητο συστατικό στην μάχη ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και του οξειδωτικού στρες.

Όσον αφορά τα οστά μας, το μαγγάνιο μαζί με το κάλιο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνης K βοηθούν στην σωστή τους ανάπτυξη αλλά και τη διατήρηση της καλής τους υγείας.

Στις γυναίκες, οι φράουλες προστατεύουν από τη φθορά του εγκεφάλου και την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών που προκύπτουν προοδευτικά όσο μεγαλώνουν.

Από άποψη θερμίδων, ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει πάνω από 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών και μόλις 43 θερμίδες. Οι φράουλες βοηθούν επίσης στην πέψη και ταυτόχρονα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών στο σώμα.Πηγή

VIDEOS

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Carbon Off - Ιωάννινα
ΝΙΚΑΣ – ΜΑΤΖΟΥΚΗ Ο.Ε.
Ζιαφέτ' -  Τσιπουράδικο και άλλα...
Νίκος Τριανταφύλλου