Η εκπληκτική αντιυπερτασική ιδιότητα του σαφράν …

Thumbnail for 16457

Ο κρόκος μεταξύ άλλων φημίζεται και για την καρδιαγγειακοπροστευτική του
δράση. Συγκεκριμένα στη μελέτη των Fatehi και των συνεργατών του, διαπιστώθηκε τόσο η αντιυπερτασική, όσο και η αντιθρομβωτική του δράση.

Η χορήγηση εκχυλίσματος κρόκου προκάλεσε μείωση της μέσης αρτηριακής πίεσης από 133,5+3,9 σε 117+2.1 με ταυτόχρονη πρόκληση αναστολής της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων (Fatehi et al, 2003).

Η ενδοφλέβια χορήγηση εκχυλίσματος σαφράν (2.5, 5 και 10 mg/kg) προκάλεσε στατιστικά σημαντική πτώση της μέσης αρτηριακής πίεσης σε επίμυες με αρτηριακή υπέρταση επαγόμενη από δεσοξυκορτικοστερόνη.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι για την αντιυπερτασική δράση του κρόκου υπεύθυνες είναι κυρίως η σαφρανάλη και η κροκίνη. Κανένα από τα συστατικά του κρόκου δεν προκάλεσε στατιστικά σημαντικές μεταβολές της καρδιακής συχνότητας.

Είναι γνωστό πως η αρτηριακή πίεση είναι συνισταμένη δύο παραγόντων: της καρδιακής παροχής και των περιφερικών αγγειακών αντιστάσεων. Δεδομένου ότι τα συστατικά του κρόκου έχουν την ικανότητα να προκαλούν χάλαση του ενδοθηλιακού τοιχώματος των αγγείων, χωρίς να επηρεάζουν την καρδιακή συχνότητα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ασκούν την αντιυπερτασική τους δράση κυρίως ελαττώνοντας τις περιφερικές αγγειακές αντιστάσεις (Imenshahidi et al, 2010).

Πηγή

VIDEOS

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

WebCenter - Smart Internet Solutions
Σ' αναμμένα Κάρβουνα
Τάτσης Άγγελος - Τζίμα Αριστέα - Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο
ΝΙΚΑΣ – ΜΑΤΖΟΥΚΗ Ο.Ε.