Τα χρώματα των διαβατηρίων ανά τον κόσμο

Τα χρώματα των διαβατηρίων
Τέσσερα βασικά χρώματα υπάρχουν στα διαβατήρια, σε όλο τον κόσμο. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της λόγους για την επιλογή του συγκεκριμένου χρώματος στο εξώφυλλο. Ας δούμε, λοιπόν, τι συμβολίζουν:
Κόκκινα διαβατήρια
Αυτό είναι το πιο κοινό χρώμα. Τα διαβατήρια με κόκκινο εξώφυλλο συχνά επιλέγονται από χώρες με παλαιότερο ή τρέχον κομμουνιστικό σύστημα. Οι πολίτες της Σλοβενίας, της Κίνας, της Σερβίας, της Ρωσίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Γεωργίας έχουν κόκκινα διαβατήρια. Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση την Κροατία, χρησιμοποιούν επίσης διαβατήρια σε χρώματα μπορντό και άλλων αποχρώσεων του κόκκινου. Οι χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ΕΕ, όπως η Τουρκία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία, άλλαξαν το χρώμα των διαβατηρίων τους σε κόκκινο πριν από λίγα χρόνια. Η Κοινότητα Εθνών των Άνδεων (η Βολιβία, η Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Περού), έχει επίσης διαβατήρια σε μπορντό χρώμα.
Μπλε διαβατήρια
Αυτό είναι το επόμενο πιο κοινό χρώμα. Το μπλε εξώφυλλο συμβολίζει τον «νέο κόσμο». 15 χώρες της Καραϊβικής έχουν μπλε διαβατήρια. Εντός του μπλοκ των χωρών της Νότιας Αμερικής, το μπλε εξώφυλλο στο διαβατήριο συμβολίζει τη σύνδεση με το συνδικάτο Mercosur. Αυτό περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη. Η Βενεζουέλα είναι η εξαίρεση εδώ: ανήκει επίσης στο συνδικάτο, αλλά οι πολίτες της έχουν κόκκινα διαβατήρια. Τα διαβατήρια των πολιτών των ΗΠΑ άλλαξαν σε μπλε, μόνο το 1976.
Πράσινα διαβατήρια
Οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες έχουν πράσινα διαβατήρια. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Το πράσινο θεωρείται ότι είναι το αγαπημένο χρώμα του προφήτη Μωάμεθ και αποτελεί ένα σύμβολο της φύσης και της ζωής. Οι πολίτες πολλών χωρών της Δυτικής Αφρικής όπως, για παράδειγμα, της Μπουρκίνα Φάσο, της Νιγηρίας, του Νίγηρα, της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Σενεγάλης έχουν επίσης ταξιδιωτικά έγγραφα σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου. Στην περίπτωσή τους, το χρώμα υποδεικνύει ότι ανήκουν στην ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής).
Μαύρα διαβατήρια
Τα πιο σπάνια διαβατήρια είναι εκείνα με τα μαύρα εξώφυλλα. Αυτά μπορούν να βρεθούν μεταξύ των πολιτών σε ορισμένες χώρες της Αφρικής: στη Μποτσουάνα, τη Ζάμπια, το Μπουρούντι, τη Γκαμπόν, την Αγκόλα, το Τσαντ, το Κονγκό, το Μαλάουι και αλλού. Οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας έχουν επίσης μαύρα εξώφυλλα διαβατηρίου, γιατί το μαύρο είναι εθνικό χρώμα της χώρας.
(Ο χάρτης είναι χρωματισμένος σύμφωνα με το χρώμα του διαβατηρίου κάθε χώρας.)
perierga.gr

VIDEOS

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Το Σουβλάκι του Πασά
Ποδήλατο Γιαννούλη
RATECH - Τεχνικό Γραφείο Αναλκυστήρων
ACS ...σημαίνει courier