Οι ιοί εξελίχθηκαν για να αρρωσταίνουν περισσότερο τους άντρες

Οι ιοί εξελίχθηκαν για να
Οι άντρες είθισται να «σέρνονται» όταν αρρωσταίνουν και οι γυναίκες συχνά τους κατηγορούν για παιδιάστική ευαισθησία. Μία νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει ότι μερικά μικρόβια έχουν εξελιχθεί για να τους προκαλούν εντονότερα συμπτώματα. Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου, οι ανακάλυψαν ότι ορισμένα παθογόνα, όπως οι τα βακτήρια της φυματίωσης και οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), έχουν προσαρμοσθεί με τρόπο που τους επιτρέπει να προκαλούν λιγότερο σοβαρή νόσο και λιγότερους θανάτους στις γυναίκες, αλλά να επιτίθενται λυσσαλέα στους άνδρες.
Όντως, όταν οι άντρες μολύνονται με ογκογόνα στελέχη των ιών HPV έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο και να πεθάνουν, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Οι επιστήμονες πίστευαν έως τώρα ότι η διαφορά αυτή οφειλόταν στο ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών. Όμως η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το πρόβλημα έγκειται στις... φυλετικές διακρίσεις που κάνουν οι ιοί. Οι διακρίσεις αυτές εν μέρει αποδίδονται στο ότι οι γυναίκες είναι πιο πολύτιμοι ξενιστές για τους ιούς διότι σε αυτές έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης αφού μπορεί να περάσουν στους απογόνους τους.
Τέτοιου είδους μετάδοση όμως δεν μπορεί να γίνει με τους άνδρες-ξενιστές και έτσι οι ιοί έμαθαν να τους επιτίθενται για να τους σκοτώσουν. «Η επιβίωση του ισχυροτέρου αφορά όλους τους ζώντες οργανισμούς, όχι μόνο τα ζώα και τους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανσίσκο Ουμπέδα, λέκτορας στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Royal Holloway. «Είναι απολύτως πιθανό αυτού του είδους η διάκριση να συμβαίνει και με πολλούς άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς».
Ο δρ Ουμπέδα και οι συνεργάτες του, γράφουν στην επιθεώρηση Nature Communications όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους, ότι η λοιμογόνος δύναμη (virulence) των ιών κατά φύλο μπορεί να εξηγεί τις διαφορές στην εξέλιξη της λοίμωξης από τον ιό HTLV-1 που μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία.
perierga.gr

VIDEOS

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Το Σουβλάκι του Πασά
Tzimas Home Accessories
Νίκος Τριανταφύλλου
ΕΠΙΠΛΑ ΑΦΟΙ ΤΑΣΣΟΥ