Νότιο Σουδάν: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από νέο μεγάλο κύμα προσφύγων


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για τις δεινές ιατρικές ανάγκες σε συνωστισμένους, μη κατάλληλα προετοιμασμένους προσφυγικούς καταυλισμούς

Τζούμπα, 13 Ιουνίου 2012-Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για τις δεινές ιατρικές συνέπειες από την εισροή δεκάδων χιλιάδων νέων προσφύγων που διασχίζουν τα σύνορα από το Σουδάν στο Νότιο Σουδάν και βρίσκονται μπροστά σε γεμάτους προσφυγικούς καταυλισμούς που είναι αδύνατο να παρέχουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Η κατάσταση στις επαρχίες Άνω Νείλου (Upper Nile) και Γιούνιτι (Unity) εξελίσσεται ραγδαία σε μια εκτεταμένη κρίση καθώς τα αποθέματα νερού αρχίζουν να εξαντλούνται και η βοήθεια που παρέχεται είναι ανεπαρκής. Η ιατρική περίθαλψη δεν αρκεί όταν όσοι καταφθάνουν ήδη αποδυναμωμένοι δεν έχουν στέγη, τροφή και νερό.

Στην Επαρχία του Άνω Νείλου, περίπου 35.000 πρόσφυγες διέσχισαν τα σύνορα μέσα σε τρεις εβδομάδες για να βρεθούν μπροστά σε συνωστισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς όπου καταβάλλεται σκληρή προσπάθεια για την παροχή νερού στους 70.000 πρόσφυγες της περιοχής. Οι νεοαφιχθέντες συγκεντρώνονταν αρχικά σε προσωρινές εγκαταστάσεις, αλλά το νερό εξαντλήθηκε και το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, οι 15.000 πρόσφυγες που παρέμεναν στην περιοχή κατευθύνθηκαν μαζικά προς την πλησιέστερη περιοχή με νερό περπατώντας 25 χιλιόμετρα. «Πήγαμε νωρίς το πρ! ί της Τρίτης να προσφέρουμε ιατρική βοήθεια και νερό κατά μήκος της διαδρομής», δήλωσε ο Δρ. Erna Rijnierse των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό να βλέπεις κάποιους από τους πιο αδύναμους να πεθαίνουν ενώ περπατούσαν-ήταν τόσο αφυδατωμένοι που δεν ήταν δυνατόν να σωθούν ακόμα και αν λάμβαναν την πιο επείγουσα ιατρική περίθαλψη». Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και χρειάζεται να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό σε μέρος όπου υπάρχει νερό, στέγη και τροφή.

Στην επαρχία Γιούνιτι, ο προσφυγικός καταυλισμός Ίδα (Yida) επεκτάθηκε σημαντικά τους τελευταίους δυο μήνες φιλοξενώντας γύρω στους 50.000 πρόσφυγες με πάνω από 1.000 πρόσφυγες να καταφτάνουν καθημερινά. «Αυτή τη στιγμή αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι στον καταυλισμό πάνω από τα μισά περιστατικά που εξετάζουμε αφορούν σε ασθένειες που σχετίζονται με το νερό και που είναι εύκολο να προληφθούν αν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αποχέτευσης και πόσιμο νερό», δήλωσε ο Andrι Heller Perrache, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χ! ρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν. «Εξετάζουμε πολλούς ασθενείς, κυρίως παιδιά που η διάρροια μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή τους, που εξακολουθούν να έρχονται συχνά στο νοσοκομείο να για λάβουν τη θεραπεία τους. Παρατηρούμε επίσης αύξηση των επιπέδων υποσιτισμού».

Πολλοί από τους νεοαφιχθέντες από το Σουδάν πρόσφυγες έχουν περπατήσει για πολλές μέρες ή ακόμα και εβδομάδες και η κατάσταση της υγείας τους είναι χειρότερη από εκείνη των προσφύγων που διέσχισαν τα σύνορα τους περασμένους μήνες. Παρά τις προσπάθειες των λίγων οργανώσεων που βρίσκονται στην περιοχή οι συνθήκες και οι εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζουν κατά την άφιξή τους δεν επιτρέπουν την αντιμετώπιση της πρόσφατης εισροής προσφύγων, ούτε την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού των καταυλισμών.

Η έναρξη της περιόδου βροχοπτώσεων επιδεινώνει την επείγουσα κατάσταση. «Καθώς εντείνεται η περίοδος των βροχοπτώσεων, η κατάσταση για τους πρόσφυγες γίνεται όλο και πιο επισφαλής», σημειώνει ο Heller Perrache. «Κάποιοι δρόμοι που είναι πολύ σημαντικοί για την πρόσβαση στην περιοχή ήδη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν επείγουσα έκκληση προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που είναι αρμόδιες για την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ολοένα και αυξανόμενου πληθυσμού των προσφυγικών καταυλισμών».

Η ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στους προσφυγικούς καταυλισμούς είναι μαζική με περισσότερα από 50 μέλη διεθνές και 300 ντόπιο προσωπικό. Συνολικά, οι ομάδες της οργάνωσης εξετάζουν πάνω από 6.500 άτομα κάθε εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας ιατρικής φροντίδας που παρέχουν στα πιο επείγοντα περιστατικά μεταξύ των νεοαφιχθέντων. Συμμετέχουν ακόμα στην προσπάθεια πρόληψης ασθενειών πραγματοποιώντας εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς για παιδιά κάτω των 15 ετών. Σε διάφορες προσωρινές εγκαταστάσεις στην επαρχία του Άνω Νείλου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν διαχείριση και διανομή του νερού που σύντομα, ωστόσο, θα εξαντληθεί. «Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να εμπλακούν περισσότερες οργανώσεις στην προσπάθεια μετακίνησης των προσφύγων σε πιο κατάλληλες περιοχές και στη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών στους υπάρχοντες προσφυγικούς καταυλισμούς χωρίς καθυστέρηση», πρόσθεσε ο Rijnierse.

VIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Galaxy Hotel
ΗΠΕΙΡΟΣ OIL
WebCenter - Smart Internet Solutions
Carbon Off - Ιωάννινα