31 ΜΑΙΟΥ παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Οι Καρδιολογικές κλινικές της πόλης των Ιωαννίνων με ευκαιρία τη παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος υπενθυμίζουν ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία χρόνιας πνευμονοπάθειας και καρκίνου του πνεύμονα. Ακόμη είναι ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου στη πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων(εμφράγματος, εγκεφαλικών, περιφερικής αρτηριοπάθειας και ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής). Το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων οφείλεται στο κάπνισμα σιγαρέτων.

Ένας στους δύο Έλληνες καπνίζει και η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη κατά κεφαλή κατανάλωση καπνού στη Ευρώπη.

Περίπου 15 000 Ελληνες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξ αιτίας παθήσεων που σχετίζονται με αυτή τη βλαπτική συνήθεια.

Τα καρδιακά επεισόδια στους νέους συμβαίνουν κατ εξοχή σε καπνιστές και είναι εξαιρετικά σπάνιο νέος που δεν καπνίζει να υποστεί οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.

To περισσότερο όμως απογοητευτικό είναι η αδυναμία της πολιτείας να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Έτσι επιβεβαιώνεται παλιά παρατήρηση ότι πρόκειται για μια επιδημία που τρέφεται από την υποκρισία, τους μύθους και τα λάθη πολιτικής στην αντιμετώπιση της.

Με αυτές τις δυσάρεστες υπενθυμίσεις καλούμαστε άλλη μια χρονιά να «γιορτάσουμε» την ημέρα κατά του καπνίσματος . Είναι άλλη μια ευκαιρία για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, συνέδρια, τηλεοπτικά αφιερώματα, στατιστικά στοιχεία, υποσχέσεις και επίδειξη υποκρισίας.

Με μια πολιτεία που κλείνει τα μάτια σε αυτή τη σύγχρονη επιδημία, ο πόλεμος εναντίον του καπνίσματος στη Ελλάδα θυμίζει από την Ελληνική Μυθολογία τον πόλεμο των θνητών εναντίον των ημιθέων.

VIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Ζιαφέτ' -  Τσιπουράδικο και άλλα...
Ποδήλατο Γιαννούλη
ACS ...σημαίνει courier
Ορθοπεδική Μέριμνα - Δημα Φλωρενια & Σια ΕΕ