ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2012 (ΧΡΗΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ)

Γράφει : Καττής Νικόλαος Οικονομικός Επιθεωρητής

Το ετήσιο ραντεβού όλων των φορολογουμένων πολιτών με την Εφορία πλησιάζει και εφέτος. Η φορολογία στην Ελλάδα είναι σαν ένας πελώριος ιστός αράχνης , πολυδαίδαλη , πολυσχιδής και ενίοτε επώδυνη ( 17 φορολογικά νομοσχέδια και περίπου 2000 σελίδες , εκτός από τους " τόμους" διαταγών και εγκυκλίων, μόνο τα δυόμιση τελευταία χρόνια ) . Από τον ιστό της αράχνης γλυτώνουν τα μεγάλα έντομα που τον διαπερνούν και από τα μικρά μόνο τα μυρμήγκια που μπορούν και κόβουν τον ιστό . Θα προσπαθήσω από τη φιλόξενη αυτή γωνιά (την οποία και ευχαριστώ) να δώσω πολύτιμες χρηστικές πληροφορίες για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης , ώστε να συμπεριφερθείτε έξυπνα σαν μυρμήγκια και να μην πιαστείτε στον ιστό της αράχνης, και πληρώσετε φόρους που δεν σας αναλογούν και δεν πρέπει να πληρώσετε, γιατί ιδιαίτερα για τα φορολογικά ισχύει το ρητό « η γνώση είναι δύναμη » . Αρχή θα κάνω σήμερα με την υποχρεωτική υποβολή από φέτος των δηλώσεων και του Ε9 ηλεκτρονικά, ποιοι εξαιρούνται, πως θα πάρετε κωδικούς, πως και πότε θα υποβληθεί η δήλωση ηλεκτρονικά. Σε επόμενο άρθρο μου θα δημοσιεύσω χρηστικές πληροφορίες για τις δαπάνες που αναγνωρίζονται για έκπτωση από το φόρο και το εισόδημα και όσα πρέπει να ξέρετε για τις αποδείξεις δαπανών και πως θα έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση από φοροαπαλλαγές , παρά το «κούρεμα » που αυτές έχουν υποστεί σε ποσοστό 50%. Στο αμέσως επόμενο θα ασχοληθούμε με το κυριολεκτικά φλέγον θέμα των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων όπως συνηθίσαμε να τα λέμε και της κατακόρυφης αύξησης που προβλέπεται για φέτος, αλλά και τους τρόπους που μπορούμε να τα «καλύψουμε» χωρίς να φορολογηθούμε επιπλέον και μάλιστα για εισοδήματα που δεν έχουμε αλλά «τεκμαίρεται» πως έχουμε . Για την καλύτερη αποσαφήνιση και κατανόηση το κείμενο έχει τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων Α΄ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ Φ.Ε. και Ε9

1.ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ; Από φέτος περισσότεροι πολίτες θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά . Συγκεκριμένα προβλέπεται πως η υποχρεωτική υποβολή καταλαμβάνει όσους αποκτούν εισόδημα από μισθούς , ακίνητα, γεωργικές επιχειρήσεις , εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από αλλοδαπή κ.λπ. στην περίπτωση που το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα τους υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Από την ηλεκτρονική υποβολή εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις . Αυτοί όμως(συνταξιούχοι) υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα ή συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα. Οι περίπου 750.000 συνταξιούχοι, δηλαδή, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση είτε σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ είτε προαιρετικά μέσω του Taxisnet. Επίσης – και ειδικά για φέτος - χειρόγραφα μπορεί να κατατεθεί η δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όταν υπάρχει αποδεδειγμένη δυσκολία υποβολής της μέσω διαδικτύου ή πρόκειται για συνταξιούχους ή κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών που είτε έχουν πρόβλημα πρόσβασης στο διαδίκτυο ή έχουν δυσκολία χειρισμού και εξοικείωσης με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και άσχετα με την πηγή εισοδήματος.

2. ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΩ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ; Προκειμένου να κατατεθεί η δήλωση ηλεκτρονικά απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης . Για να αποκτήσει κάποιος κωδικούς πρόσβασης πρέπει μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή που διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) να επισκεφτεί την ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ ( www.gsis.gr) επιλέγοντας « Υπηρεσίες προς πολίτες» και στη συνέχεια «αρχική εγγραφή» όπου πληκτρολογεί τα αιτούμενα στοιχεία στη φόρμα που υπάρχει. Στη συνέχεια υποβάλλει τα στοιχεία και αφού αποθηκεύσει με ασφάλεια τους κωδικούς που εισήγαγε στο σύστημα, με μοναδικό δικαιολογητικό την ταυτότητα του πηγαίνει στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. να λάβει κλειδάριθμο. Επίσης μπορεί να κάνει απλή εξουσιοδότηση, που θα είναι θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδιο φορέα (π.χ. Κ.Ε.Π. ,Αστυνομία ) , σε οποιοδήποτε πρόσωπο για να πάρει τον κλειδάριθμο από τη Δ.Ο.Υ. Αφού λάβει κλειδάριθμο επισκέπτεται πάλι την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και κάνει «ενεργοποίηση λογαριασμού» και πλέον μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες και να αποστείλει δηλώσεις αλλά και να εκτυπώσει εκκαθαριστικό προηγούμενων ετών ή να πάρει έγκυρη φορολογική ενημερότητα καθώς και να κάνει χρήση άλλων υπηρεσιών .

3. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟ ; Ειδικά για φέτος - όπως προβλέπεται σε πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών – και για όσους φορολογούμενους είναι πρώτη φορά υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης ηλεκτρονικά , δεν θα τους αποσταλεί έντυπο δήλωσης αλλά θα λάβουν συστημένη επιστολή από τη ΓΓΠΣ με κωδικούς πρόσβασης που θα τους δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν ανεξάρτητα από την λήψη ή όχι της επιστολής να απευθύνονται στη Δ.Ο.Υ. και με την παραπάνω διαδικασία και να λαμβάνουν κωδικούς.

4. ΑΝ ΧΑΣΩ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΩ Το σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να παρέχει τη δυνατότητα για λόγους ασφαλείας στον τελικό χρήστη (φορολογούμενο) να αλλάζει όποτε αυτός κρίνει σκόπιμο τους κωδικούς πρόσβασης . Η διαδικασία είναι απλουστευμένη . Αφού επισκεφθεί την ιστοσελίδα επιλέγει « επανεγγραφή » και ακολουθεί τη διαδικασία από την αρχή με νέους κωδικούς και νέο κλειδάριθμο από τη Δ.Ο.Υ.

5. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΛΟΓΙΣΤΗ; Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση, είτε αυτοτελώς οι ίδιοι και με δικό τους τρόπο από οποιοδήποτε υπολογιστή έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο , είτε μέσω λογιστικού γραφείου. Η υποβολή μέσω λογιστή είναι υποχρεωτική σε όσες περιπτώσεις ορίζει ο Νόμος και ιδίως από επιτηδευματίες που υποχρεωτικά λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων απαιτείται η υπογραφή λογιστή. Έτσι μισθωτοί συνταξιούχοι καθώς και όσοι έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές (ακίνητα – συντάξεις εξωτερικού ή άλλες πηγές ) εκτός από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες (που υποχρεούνται σε λογιστή )μπορούν να υποβάλλουν μόνοι τους τη δήλωση. Καλό είναι όμως - και επειδή οι καιροί είναι πονηροί και η δήλωση σταυρόλεξο - να απευθύνονται σε λογιστές , που διαθέτουν γνώση και εμπειρία και μπορούν να τους καθοδηγήσουν υπεύθυνα αλλά κυρίως χωρίς λάθη που στοιχίζουν ακριβά και συνεπάγονται σπατάλη χρόνου και χρήματος να διορθωθούν αν και εφόσον μπορούν να διορθωθούν.

6. ΣΕ ΠΟΙΟ ΧΡΟΝΟ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ; Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί όλες τις ώρες της ημέρας και ταυτόχρονα μπορεί ο φορολογούμενος να τυπώσει άμεσα έγκυρο εκκαθαριστικό σημείωμα . Βέβαια σε 5 με 10 ημέρες θα του αποσταλεί και το επίσημο εκκαθαριστικό ταχυδρομικά. Εκκαθαριστικό και τη φορολογική του δήλωση ( όπως και φορολογική ενημερότητα ή άλλες υπηρεσίες) μπορεί να τυπώνει και να χρησιμοποιεί έγκυρα όποτε θελήσει και να το προσκομίζει σε όποιο φορέα του ζητηθεί χωρίς να χρειάζεται να πάει στην Εφορία Για φέτος δεν καθορίστηκε ακόμη πότε θα «ανοίξει » η εφαρμογή για να δέχεται δηλώσεις . Υπολογίζεται σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει ότι η εφαρμογή θα ανοίξει προς το τέλος Απριλίου, και προβλέπεται ως καταληκτική ημερομηνία για όλους τους φορολογούμενους και για όλες τις πηγές εισοδημάτων για το τρέχον έτος 2012 η 30/06/2012.

7. ΠΩΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ Ε9 ΦΕΤΟΣ ; Ιδιαίτερη προσοχή στο Ε9 έτους 2012 καθότι αποτελεί εντελώς ξεχωριστή περίπτωση και για πρώτη χρονιά δεν έχει να κάνει με την υποβολή της δήλωσης εισοδήματος όπως τα άλλα χρόνια . Από φέτος υποβάλλεται υποχρεωτικά και μόνο ηλεκτρονικά άσχετα αν η δήλωση πρέπει να κατατεθεί ή όχι ηλεκτρονικά. Για το λόγο αυτό χρειάζεται η αυξημένη προσοχή όσων έχουν υποχρέωση για υποβολή Ε9 ( πρώτη υποβολή, μεταβολές ακινήτων ή προσωπικών στοιχείων ή μελών οικογένειας) να φροντίσουν να εγγραφούν ( αν δεν έχουν εγγραφεί για άλλο λόγο ) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες με τη διαδικασία που περιγράψαμε. Η καταληκτική προθεσμία υποβολής για το Ε9 έτους 2012 ορίζεται η 30/07/2012 και δεν έχει «ανοίξει» ακόμη η εφαρμογή , κάτι που αναμένεται αρχές Μαΐου.

Αν έχετε απορίες μετά χαράς να επικοινωνείτε μαζί μου αν θέλετε, αλλά και με την Δ.Ο.Υ. ή το λογιστή σας.

VIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Tzimas Home Accessories
Τάτσης Άγγελος - Τζίμα Αριστέα - Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο
ΕΠΙΠΛΑ ΑΦΟΙ ΤΑΣΣΟΥ
ΗΠΕΙΡΟΣ OIL