1η Νοεμβρίου: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Από το 2007 ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού – Προστατών της Μεταμόσχευσης – ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων».

Η δωρεά οργάνων αποτελεί την ύψιστη μορφή κοινωνικής προσφοράς και αλτρουισμού, δίνοντας το μήνυμα της ελπίδας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα όμως, παρά την τεράστια πρόοδο των βιο-ιατρικών επιστημών, η δωρεά οργάνων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτέλεσης του σύγχρονου ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης οργάνων. Το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες και στον αριθμό των προσφερόμενων οργάνων διευρύνεται σταθερά, ιδιαίτερα δε στην πατρίδα μας αποτελεί τον καθοριστικότερο παράγοντα που αντανακλά στον χαμηλό αριθμό μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται ετησίως. Ενδεικτικά ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, που εκτιμά την προσφορά οργάνων προς μεταμόσχευση, κυμαίνεται περί τους 14 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (σε ορισμένες δε χώρες, όπως η Ισπανία και Πορτογαλία ξεπερνά τους 35), στη χώρα μας παρατηρείται μια σταθεροποίηση στα επίπεδα των 5 με 6 δοτών/εκ. ετησίως.

Νομοθετικές και οργανωτικές παρεμβάσεις φιλοδοξούν να ανατρέψουν την τάση αυτή και να αυξήσουν των αριθμό των ετησίως πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων στην πατρίδα μας, όμως καμιά τέτοια προσπάθεια δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει επαρκώς το πρόβλημα, αν δεν υιοθετηθεί και διαδοθεί η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ.

Η πιθανότητα να χρειασθεί οποιοδήποτε άτομο ένα ή περισσότερα όργανα είναι μεγαλύτερη από την πιθανότητα να χρειασθεί να δωρίσει τα όργανά του μετά θάνατον. Αν περιμένουμε λοιπόν να μας «δωρηθεί» ένα μόσχευμα και με αυτόν τον τρόπο να σωθεί η ζωή μας, δεν είναι εξ ίσου δίκαιο να «δωρίσουμε» και εμείς;

Η αγάπη, ο αλτρουϊσμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που μπορεί να αποτελέσουν το κίνητρο, για όποιον υπερβαίνοντας τον πόνο της απώλειας του δικού του ανθρώπου, να καταφέρει να γεφυρώσει το θάνατο με τη ζωή, «για να γίνει η επαύριον της ζωής, πάλι ζωή».

Η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου μας ξεκίνησε τη λειτουργία της το τρέχον έτος και έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει 4 επιτυχείς μεταμοσχεύσεις νεφρού από αποβιώσαντες δότες, ενώ προγραμματίζεται άμεσα η έναρξη μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντες δότες.

Η παραπάνω δραστηριότητα της Μονάδας οφείλεται στη μέχρι τώρα άριστη συνεργασία της με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα άλλα Νεφρολογικά Τμήματα των Νοσοκομείων της περιοχής μας.

Η επιπλέον ευαισθητοποίηση, τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και του ευρύτερου κοινού, αποτελεί άμεση δραστηριότητα για τη Μονάδα Μεταμόσχευσης και προς την κατεύθυνση αυτή προγραμματίζονται σχετικές εκδηλώσεις στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας κατά το επόμενο διάστημα.

VIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

George Coiffure
Tzimas Home Accessories
WebCenter - Smart Internet Solutions
Ασφάλειες Γεωργιάδης - HG Brokers SA