Ένα παράδειγμα για την επίλυση χρόνιων λειτουργικών προβλημάτων της Δικαιοσύνης

Γράφει ο ΑΝΤ.ΦΟΥΣΑΣ

Δικηγόρος Αθηνών – πρώην Υπουργός

-----------.-----------

Στο μέγιστο και οξύτατο σημερινό πρόβλημα της Δικαιοσύνης, , που αγγίζει τα όρια της κατάρρευσης, της αρνησιδικίας, της πλήρους απαξίωσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης, επέλεξα ν΄ ασχοληθώ στο παρόν σημείωμά μου, μ΄ ένα «μικρό» μεν θέμα, αλλά πολύ ουσιαστικό και ενδεικτικό, περί του ότι, όταν θέλουμε και είμαστε αποφασισμένοι, μπορούν να βρεθούν απλές και λειτουργικές λύσεις, που θ΄ ανακουφίσουν το σημερινό αδιέξοδο των Δικαστηρίων.

Ένα από τα πολύ μεγάλα και οξύτατα προβλήματα της Δικαιοσύνης ήταν πάντοτε και είναι και σήμερα ο τρόπος τήρησης των πρακτικών, τόσο στις ποινικές, όσο και στις πολιτικές δίκες. Είναι γνωστό, ότι στις ποινικές (ακόμη και στα Κακουργοδικεία) εφαρμόζεται, και σήμερα το απαρχαιωμένο σύστημα της καταγραφής με το χέρι από μη στενογράφους των όσων συμβαίνουν και όσων λέγονται κατά τη διεξαγωγή μιας δίκης. Αυτό, όμως, σημαίνει ελλειπή και ίσως και εσφαλμένη απόδοση, δυστυχώς δε, και δυνατότητα παρέμβασης εκ των υστέρων και πολύ περισσότερο σημαίνει και χάσιμο χρόνου για την καθαρογραφή όλων των προκυψάντων στα πρακτικά της απόφασης. Στις πολιτικές συνεδριάσεις, τελευταίως χρησιμοποιείται η ηχογράφηση σε μαγνητόφωνο και ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση και η καθαρογραφή στα πρακτικά της απόφασης. Είναι, βεβαίως, μία πρόοδος, αλλά εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις (συνήθως στις τακτικές μόνο διαδικασίες).

Και, όμως, σ΄ αυτό το πολύπλοκο και μέχρι και σήμερα άλυτο πρόβλημα για την ακριβή τήρηση των πρακτικών, υπάρχει λύση και είναι πολύ απλή. Την εφάρμοσε προ ημερών (και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις) μία έξυπνη γραμματέας στο ΣΤ΄ Τριμελές Πλ/κείο Αθηνών, όταν, αντί «για τετράδιο και μολύβι», χρησιμοποίησε ένα Laptop (φορητό υπολογιστή) και πράγματι μπόρεσε και κατέγραψε επακριβώς όλη τη διαδικασία. Ένας τρόπος σύγχρονος, ακριβής, γρήγορος και απολύτως ασφαλής και που εμπνέει εμπιστοσύνη, τόσο σε όλους τους παράγοντες της δίκης, όσο και στους πολίτες, που παρακολουθούν μία δημόσια συνεδρίαση.

Εύλογα, όμως, διερωτώμαι και διερωτάται ο κάθε πολίτης, γιατί δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το σύγχρονο αυτό σύστημα σε όλες τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων της χώρας μας, κάτι που είναι πολύ απλό και αμέσως εφαρμόσιμο. Απαιτούνται, μόνο δύο πράγματα. Ν΄ αγορασθούν, όσα Laptop απαιτούνται (δεν νομίζω πάνω από 1000 για όλη τη χώρα) συνολικού κόστους όχι πάνω από 200.000 -250.000 €, και να εκπαιδευτούν οι γραμματείς των ακροατηρίων στο χειρισμό των φορητών αυτών υπολογιστών (ποιος όμως νέος γραμματέας δεν γνωρίζει σήμερα να χειρίζεται υπολογιστή!!). Πολύ δε περισσότερο, διότι με ένα τελευταίο νομοθέτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης επιχειρείται να καθιερωθεί ακόμη και η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, αλλά απέχει πολύ από την πλήρη υλοποίησή του.

Η λύση, λοιπόν, είναι πολύ απλή και ιδίως όχι δαπανηρή, και θα πρέπει από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να εφαρμοσθεί σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας. Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορούν να βρεθούν απλές λειτουργικές λύσεις και σε άλλα θέματα της Δικαιοσύνης, αρκεί να υπάρχει γνώση του αντικειμένου, βούληση και αποφασιστικότητα. Διότι, έτσι φαίνεται, εξηγείται και το γεγονός ότι έχουμε ως Ελλάδα αναλογικά τους περισσότερους δικαστές απ΄ όλες τις χώρες της Ε.Ε. (33 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι μόνο 22), και όμως, η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι στη χειρότερη κατάσταση και σε φάση κατάρρευσης. Γι΄ αυτό απαιτούνται άμεσες λειτουργικές ρυθμίσεις και βαθιές τομές και αλλαγή της νοοτροπίας. Αυτό, ασφαλώς, είναι πρωτίστως έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά είναι και των Ηγεσιών και των συνδικαλιστικών οργάνων όλων των βαθμίδων της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Αρκεί όλοι οι αρμόδιοι ν΄ ασχοληθούν με τα καθημερινά προβλήματα της Δικαιοσύνης, και όχι μόνο με μεγαλόπνοα και ανεφάρμοστα οράματα και σχέδια.

VIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

George Coiffure
ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ ΑΕ - Ηπειρωτική Κατασκευαστική Α.Ε.
WebCenter - Smart Internet Solutions
ΝΙΚΑΣ – ΜΑΤΖΟΥΚΗ Ο.Ε.