Καμία δικαιολογία για την αμέλεια προς 10 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με HIV

Εύθραυστη πρόοδος παρά την αναβάθμιση της θεραπείας του AIDS καταγράφει η αναφορά που δημοσιεύουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ)αποκαλύπτεται ότι αρκετές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του AIDS βελτιώνουν τη θεραπεία για HIV για να μειώσουν τους θανάτους και το δείκτη της ασθένειας-ωστόσο, η έλλειψη υποστήριξης από τους δωρητές εμποδίζει αρκετούς από το να κάνουν αλλαγές ζωτικής σημασίας. Αυτή η εύθραυστη πρόοδος χρειάζεται διαρκή στήριξη, αλλά οι δυο μεγαλύτερες δωρήτριες εταιρείες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμέ! νο Βασίλειο, αντιτίθενται σε έναν από τους πιο κρίσιμους στόχους που αφορούν τη θεραπεία του HIV, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το AIDS στη Νέα Υόρκη, καθώς παράλληλα εμφανίζονται όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η θεραπεία του HIV μπορεί να εμποδίσει και άλλες λοιμώξεις που σχετίζονται με τον ιό.

«Η αναφορά μας δείχνει ότι υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση των χωρών να ανταποκριθούν φιλόδοξα απέναντι στο AIDS αλλάζοντας τις οδηγίες τους ώστε να εντάσσονται οι ασθενείς σε θεραπεία νωρίτερα και με καλύτερα φάρμακα», δήλωσε ο Δρ. Tido von Schoen-Angerer, Διευθυντής της Εκστρατείας των ΓΧΣ για την πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Εξαιτίας όμως κάποιων περιορισμών στις χρηματοδοτήσεις, πολλές από αυτές τις χώρες δεν είναι έτοιμες να εφαρμόσουν αυτές τις οδηγίες: Μια υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η πρόοδος που παρατηρείται», συμπληρώνει.

Η νέα αναφορά των ΓΧΣ, «Getting Ahead of the Wave», δίνει μια συνοπτική εικόνα της αντιμετώπισης της επιδημίας σήμερα, εξετάζοντας τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε 16 χώρες που από κοινού αντιπροσωπεύουν το 52% της συνολικής δυσκολίας στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS. Από τις 16 χώρες οι 12 έχουν αλλάξει το πρωτόκολλο θεραπείας με στόχο να δίνουν θεραπεία στους ασθενείς σε πιο πρώιμο στάδιο της ασθένειας, ενώ 14 έχουν αλλάξει τις οδηγίες προσανατολιζόμενες σε πιο ανθεκτικά φάρμακα. Και οι δυο πολιτικές είναι μέρος των πρόσφατων συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αρκετές χώρες, όπως το Μαλάουι και η Ζιμπάμπουε, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν βελτιωμένα πρωτόκολλα θεραπείας, αλλά συναντούν δυσκολίες εξαιτίας οικονομικών περιορισμών. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να παρέχουν στους ασθενείς φάρμακα χαμηλότερης ποιότητας ή ότι παρέχουν θεραπεία μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο.

Οι κυβερνήσεις συναντιούνται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις αρχές Ιουνίου για να δεσμευτούν για το προσχέδιο της επόμενης δεκαετίας σχετικά με τον τρόπο που θα ανταποκριθεί η παγκόσμια κοινότητα στο πρόβλημα του AIDS. Ο Γενικός Γραμματέας Ban Ki-Moon ζήτησε να υποστηρίξουν το στόχο να τεθούν σε θεραπεία 13 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2015-άλλοι έχουν ζητήσει αυτός ο αριθμός να φτάσει τα 15 εκατομμύρια. Αλλά σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν εκφράσει μέχρι τώρα αντιρρήσεις στην υποστήριξη αυτού του στόχου. Είναι σημαντικό να δεσμευτούν όλες οι κυβερνήσεις για έναν κοινό στόχο στη θεραπεία του HIV/AIDS ώστε να υπάρξει μια αξιόπιστη παγκόσμια προσπάθεια που θα αναχαιτίσει την επιδημία.

«Σήμερα δέκα εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως θεραπεία», τονίζει ο Δρ. Von Schoen-Angerer. «Ξέρουμε πολλά περισσότερα από την περασμένη δεκαετία σχετικά με το πώς να προσφέρουμε θεραπεία σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς και όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εφαρμόζοντας τις σωστές πρακτικές θα μπορούσαμε να τριπλασιάσουμε τον αριθμό όσων είναι σε θεραπεία χωρίς ωστόσο να τριπλασιάσουμε το κόστος. Αν, όμως, οι βασικές δωρήτριες κυβερνήσεις δεν υποστηρίξουν αυτό το στόχο για τη θεραπεία, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ! δεν έχουν καμία πρόθεση να αντιμετωπίσουν αυτή την πανδημία».

Ακόμη, πρόσφατες επιστημονικές ενδείξεις υποστηρίζουν την κλιμάκωση της έγκαιρης θεραπείας καθώς βοηθά στη μείωση της εξάπλωσης του ιού, μειώνοντας νωρίτερα το επίπεδο του στο αίμα του. Άνθρωποι τον οποίων το «ιικό φορτίο» έχει μειωθεί σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, έχουν 92% λιγότερο κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό.

«Γνωρίζουμε ότι η θεραπεία του HIV σώζει ζωές, μειώνει την ασθένεια και περιορίζει δραματικά τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού», δήλωσε η Δρ. Marcella Tomassi από τους ΓΧΣ Σουαζιλάνδης, όπου οι ΓΧΣ προσφέρουν θεραπεία σε κλινικές σε όλη τη χώρα και όπου το 26% του πληθυσμού έχει HIV. «Τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι κυβερνήσεις πρέπει να ανανεώσουν τη φιλοδοξία τους στην καταπολέμηση της επιδημίας και να θέσουν τους ασθενείς σε θεραπεία».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να παρέχουν αντιρετροϊκή θεραπεία σε άτομα με HIV/AIDS το 2000. Σήμερα προσφέρουν αυτή τη θεραπεία σε πάνω από 170.000 άτομα σε 19 χώρες σε Αφρική και Ασία.

http://dai.ly/kqP0Lm. Σε κάθε βίντεο θα βρείτε την επιλογή "Επικόλληση/Embed" για να τα δημοσιεύσετε και στη δική σας ιστοσελίδα.

http://www.msf-media.gr/report/countries/11/UNGASS/Getting-Ahead-of-the-Wave-May-2011.pdf

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
www.msf.gr

VIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Τάτσης Άγγελος - Τζίμα Αριστέα - Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο
Auto Test Ιδιωτικό ΚΤΕΟ
ΝΙΚΑΣ – ΜΑΤΖΟΥΚΗ Ο.Ε.
Carbon Off - Ιωάννινα