ΜΕΡ. ΤΖΟΥΦΗ - Προτεραιότητα η αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

Η ελληνόγλωσση παιδεία στο εξωτερικό και οι εξελίξεις για την ανέγερση του ελληνικού σχολείου του Μονάχου, ήταν στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, τα μέλη της οποίας ενημέρωσαν η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη και ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Παυσανίας-Ανδρέας Παπαγεωργίου.

 

Η Υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως η «Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση της Διασποράς χαρακτηρίζεται διαχρονικά από ιδιαίτερες πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και παιδαγωγικές ιδιαιτερότητες». Ειδικά σήμερα, η σύνθεση του μαθητικού δυναμικού παρουσιάζει τοπικές διαφοροποιήσεις και ανομοιογένειες. Επίσης η οικονομική κρίση, οι πολιτικές λιτότητας και η περικοπή των δαπανών ενίσχυσαν την τάση υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, ενώ η μετανάστευση πολλών νέων προς χώρες του εξωτερικού πολλαπλασίασε τις ανάγκες των σχολείων του εξωτερικού.

Στη συνέχεια, η κα Τζούφη αναφέρθηκε σε κρίσιμες πρωτοβουλίες και δράσεις για την υποστήριξη και αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, όπως τη νομοθετική ρύθμιση για την διατήρηση της οργανικής θέσης των εκπαιδευτικών που αποσπώνται, την ίδρυση νέων σχολικών μονάδων σε Ευρώπη, Αφρική και Αυστραλία, την συγκρότηση Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης Βαλκανίων με έδρα το Βουκουρέστι, την ίδρυση ελληνικού νηπιαγωγείου στις Βρυξέλλες, καθώς και τη διοργάνωση επιμορφωτικής ημερίδας -σε συνεργασία με το ΙΕΠ- για τους εκπαιδευτικούς που πρόκειται να αποσπαστούν για πρώτη φορά.

«Σήμερα, έχοντας βγει από το μνημονιακό πλαίσιο, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες και έχοντας αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση από τα 9 στα 16 εκατ. €, είμαστε σε θέση να παρατείνουμε την καταβολή του επιμισθίου κατά 1 έτος», τόνισε η κα Τζούφη.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και θα έχει ισχύ από την επόμενη σχολική χρονιά, το επιμίσθιο (επίδομα εξωτερικού) θα καταβάλλεται για 4 έτη και θα περιλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σήμερα στο 3ο έτος απόσπασης.

 ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: EPIRUSONLINE.gr+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS