Ηπειρωτικα Νεα

4ο ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, Ιωάνινα 2018 (22-24 Ιούνη, θεατράκι Σκάλας)

Ο κόσμος αλλάζει όπως και να χει, και το θέμα είναι αν θα συμμετέχουμε στην αλλαγή αυτή ενεργητικά με σκοπό την ελευθερία.

  Στη σημερινή καταιγιστική πραγματικότητα της εμπορευματοποίησης της καθημερινότητας, του νεοφιλελεύθερου «ο καθένας για τον εαυτό του», της επανεμφάνισης της τρομοκρατίας του νεοφασιστικού λόγου και του εθνικισμού, του επαναλαμβανόμενου θεάματος, προτάσσουμε την συλλογική συμμετοχή και συναπόφαση της άμεσης δημοκρατίας, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την αυτονομία ως αξίες για μια συνολική αλλαγή των όρων ζωής μας .

  Σ ‘αυτή την πραγματικότητα θεωρούμε τη διοργάνωση του αντιεξουσιαστικού φεστιβάλ, αφορμή για να δημιουργήσουμε από κοινού τρόπους πραγμάτωσης ενός κόσμου αυτόνομης πράξης, απόφασης και ελεύθερης συνύπαρξης, ημέρες για να διευρύνουμε την ελευθερία μας, μέρες επικοινωνίας. Όταν κράτος και αγορά παρεμβαίνουν όλο και πιο επιθετικά στα πιο προσωπικά και κεντρικά ζητήματα της καθημερινότητας μας, οι έξοδοι που θα βρούμε απ’ αυτά οφείλουν να ‘ναι συνολικές και συλλογικές.

  Σήμερα που οι αλήθειες κατασκευάζονται κατά πολιτική βούληση, όπου τα εθνικιστικά συλλαλητήρια της Μακεδονίας μεγεθύνονται ώστε να έχουν όσο κόσμο αποφασίσουν οι ειδήσεις των 9, όπου το ζήτημα των εξορύξεων πετρελαίων που θα ξεκινήσουν σ’ όλη τη χώρα ελάχιστα έχει ακουστεί, όπου περιβάλλον και κοινωνίες απειλούνται από την υπόσχεση της «ανάπτυξης» ενώ η προσοχή των θεατών είναι στραμμένη αλλού, βλέπουμε να δημιουργούνται εγχειρήματα και δομές ανεξάρτητης ενημέρωσης, βλέπουμε κινήματα αυτοοργάνωσης και κοινωνικού ελέγχου γύρω από την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την εργασία, την πόλη και το δημόσιο χώρο.
  Ένα από τα κεντρικά πολιτικά επίδικα αυτή τη στιγμή είναι ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός που περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, συνέχιση των φαραωνικών φραγμάτων όπως αυτό στη Μεσοχώρα στον άνω ρου του Αχελώου, εξορύξεις υδρογονανθράκων από πετρελαϊκές πολυεθνικές. Την Παρασκευή 22/6 θα συζητήσουμε για όλα αυτά, με αιχμή τις εξορύξεις στην Ήπειρο στην εκδήλωση με τίτλο «Εξορύξεις Πετρελαίου και Φράγματα : Η ενεργειακή λεηλασία της Ηπείρου». Την κουβέντα θα ανοίξουν ομιλητές από την Πρωτοβουλία «Σώστε την Ήπειρο» και την «Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα» και θα συνεχίσει ο Τάσος Κεφαλάς από το δίκτυο Μεσοχώρα-Αχελώος SOS.
  Ταυτόχρονα, η δίκη του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής διανύει τον τρίτο χρόνο της ενώ οι επιθέσεις των φασιστών δεν έχουν σταματήσει σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και καταλήψεις. Πρόσφατα παραδείγματα αυτό της Φαβέλας, στον Πειραιά και το κάψιμο της Libertatia στη Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο 23/6 συνομιλούμε με την Ελευθερία Τομπατζόγλου δικηγόρο πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. και με μέλος του ΕΚΧ Φαβέλα στην εκδήλωση με τίτλο «Κοινωνικός Αντιφασισμός και η δίκη της Χ.Α» για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και της ανθρώπινης ισότητας κι αξιοπρέπειας από το σκοταδισμό και το μίσος προς το άλλο . Τέλος την Κυριακή 24/6 με τον Λουκά Σταμέλλο από το δημοσιογραφικό εγχείρημα του omniatv θα συζητήσουμε για το σημερινό ρόλο των ΜΜΕ στη δημιουργία του εσωτερικού εχθρού και για την στοχευμένη καταστολή από τη μεριά της εξουσίας . Στο τέλος των εισηγήσεων όλων των ημερών θα υπάρξει χρόνος για διάλογο.

  Διοργανώνουμε το αντιεξουσιαστικό φεστιβάλ με ισότιμη συμμετοχή, χωρίς χορηγούς, έξω από τις λογικές ανάθεσης και ιεραρχίας των κομματικών γραφείων και των εταιρικών λόμπυ. Δημιουργούμε χώρους ισότιμης συναπόφασης, ελευθερίας στις γειτονιές, στις πόλεις μας.

Ενάντια στην κρατική/ιδιωτική διαχείριση, αγώνας για την άμεση δημοκρατία, την κοινωνική χειραφέτηση.

Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Πρόγραμμα Φεστιβάλ:

Παρασκευή 22/6
εκδήλωση/συζήτηση:

Εξορύξεις Πετρελαίου & Φράγματα: «Η ενεργειακή λεηλασία της Πίνδου»
Τάσος Κεφαλάς (Μεσοχώρα – Αχελώος SOS)
Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα
Πρωτοβουλία «Σώστε την Ήπειρο»
έναρξη στις 19:00

Ρεμπέτικο Γλέντι
(Σταματία Δόση, Μάριος Τούμπας, Ορφέας Τσακτσίρας)
έναρξη στις 23:00

Σάββατο 23/6
εκδήλωση/συζήτηση:

Κοινωνικός Αντιφασισμός & η δίκη της Χ.Α.
Ελευθερία Τομπατζόγλου (δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α)
ΕΚΧ Φαβέλα
έναρξη στις 19:30

συναυλία με:
Φ.Α.Κ.Α.
Norma
Lost Bodies
Στο Σπίτι του Μάγου
έναρξη στις 22:00

Κυριακή 24/6
εκδήλωση/συζήτηση:

Η κατασκευή του εσωτερικού εχθρού & ο ρόλος των Μ.Μ.Ε
Λουκάς Σταμέλλος (omniatv)
έναρξη στις 19:30

party
έναρξη στις 23:00

*στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο από τις 17:00 και τις τρεις ημέρες

* Σε περίπτωση βροχής, μιας και μένουμε στην Ήπειρο, το 4ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ στα Γιάννενα θα το φιλοξενήσει ο Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Αλιμούρα.

Η μεγαλύτερη μέρα του έτους σήμερα [εικόνα]

Σήμερα αστρονομικά μπαίνουμε στο καλοκαίρι ,με τη διάρκεια της ημέρας να είναι η μεγαλύτερη του έτους .
Απο αύριο  και μέχρι τη φθινοπωρινή ισημερία, οι ημέρες θα μικραίνουν διαρκώς.
Είναι χαρακτηριστική η δορυφορική εικόνα που δημοσιεύει το meteo.gr .
στην οποία   είναι ευδιάκριτη  η διαφορά στην κατανομή της φωτεινότητας ανάμεσα στο Βόρειο και Νότιο ημισφαίριο ,λόγω της κλίσης του άξονα της γης .
εικόνα meteo.gr

Υποβολή έργων προϋπολογισμού 4,3 εκ. ευρώ από τη ΔΕΥΑ Άρτας για βελτιώσεις και επεκτάσεις του δικτύου ύδρευσης στο Δήμο

Υποβολή έργων προϋπολογισμού 4,3 εκ. ευρώ από τη ΔΕΥΑ Άρτας για βελτιώσεις και επεκτάσεις του δικτύου ύδρευσης στο Δήμο
Στην υποβολή του έργου «Βελτιώσεις επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης οικισμών Δήμου Αρταίων» με συνολικό προϋπολογισμό 4.3
62.251 ευρώ πλέον ΦΠΑ στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι του Υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Άρτας.
Η πράξη χωρίζεται σε τέσσερα υποέργα, που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και να πραγματοποιείται καλύτερη συντήρηση.
Αναλυτικά, τα τέσσερα υποέργα έχουν ως εξής:
1. Εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας, αυτοματισμών και ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού και ελέγχου διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Αρταίων, με προϋπολογισμό 1.435.251 ευρώ
2. Βελτιώσεις επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης οικισμών (Έλατος Κορφοβουνίου, Κορωνησία, Στρογγυλή, Αμπέλια Αμμοτόπου και Παντάνασσα), προϋπολογισμού 1.907.000 ευρώ
3. Ύδρευση υψηλής ζώνης Τ.Κ. Γραμμενίτσας με προϋπολογισμό 620.000 ευρώ και
4. Ύδρευση Τ.Κ. Αγίου Σπυρίδωνα (με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ζηρου), προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Δήμος Ζηρού:Αναβαθμίζονται οι Παιδικές χαρές μετά και την εξασφάλιση 214.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”

Αναβαθμίζονται οι Παιδικές χαρές του Δήμου μετά και την εξασφάλιση 214.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”

Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου μας, για ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» 10 παιδικών χαρών, οι οποίες θ' ανακατασκευαστούν πλήρως ή θα αποπερατωθούν οι εργασίες κατασκευής τους. Πιο συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Ζηρού εξασφάλισε το ποσό των 214. 000 ευρώ, που αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση σύγχρονου εξοπλισμού, σε όργανα, φωτισμό και δάπεδα. Το συγκεκριμένο έργο, που έχει φορέα υλοποίησης τον Δήμο, σε συνδυα
σμό με άλλα τρία έργα αναβάθμισης παιδικών που πραγματοποιούνται με ίδιους πόρους και αφορούν παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές των Τ.Κ. Γοργομύλου και Πέτρας, την αναβάθμιση παιδικής χαράς στην Τ.Κ. Γυμνοτόπου και της παιδικής χαράς της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου, ένα έργο που θα ξεκινήσει σύντομα, θα αναβαθμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών χαρών των Τ.Κ. του Δήμου, ενώ στόχος είναι να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις σε όλες τις Παιδικές χαρές.
«Η ενίσχυση που έρχεται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” μας δίνει την ώθηση να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα και σε περισσότερες παιδικές χαρές, τη διαδικασία αναβάθμισης – πιστοποίησης, με στόχο κάθε Τοπική Κοινότητα του Δήμου μας να έχει μια ασφαλή και πιστοποιημένη παιδική χαρά» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος.

Ιόνια Οδός:Πατέρας και γιoς μετέφεραν 70,680 kg κάνναβης

Συνελήφθησαν, σήμερα (21-06-2018) το πρωί στην Ιόνια Οδό  στο ύψος του Σ.Ε.Α. Αμφιλοχίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο ημεδαποί ,πατέρας και γιος, ηλικίας 52 και 29 ετών, οι οποίοι μετέφεραν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (79) κιλών και (680) γραμμαρίων.  Η διαδικασία της προανάκρισης για την υπόθεση  είναι
σε εξέλιξη από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

«Ιστορική ημέρα» για την Ελλάδα απόψε στο Eurogroup

Με τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να συνδυάσει η Ευρωζώνη την καταβολή κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ ετησίως προς την Ελλάδα έως το 2022, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο έγγραφο με βάση το οποίο συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της νομισματικής ένωσης. 
Όπως μεταδίδει το Reuters, το έγγραφο, στο οποίο περιγράφεται η «Ενισχυμένη Εποπτεία» στην οποία θα υπόκειται η Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, αναφέρεται ότι η Αθήνα πρέπει να δεσμευθεί για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% έως το 2022, καθώς και ότι δεν θα συγκεντρώνει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.  
Θα πρέπει, επίσης, να δεσμευθεί σε δράσεις σε έξι τομείς: στον δημοσιονομικό, στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεων και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης. 
Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, η Ελλάδα θα λαμβάνει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως ή 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο) από τα κέρδη, που διασφαλίζουν οι κεντρικές τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων. 


Π. Μοσκοβισί: «Ιστορική η σημερινή μέρα»
Εν τω μεταξύ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, είπε ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ιστορική για την Ελλάδα και την Ευρώπη και σημείωσε πως όλοι θα πρέπει να θυμούνται τις πολλές ώρες και ημέρες και το πολιτικό κεφάλαιο που ξοδεύτηκε για να διορθωθεί η κατάσταση, η οποία όπως είπε, ήταν απειλή για τη βιωσιμότητα του ευρώ. 
«Για την Ελλάδα που μετά από οκτώ χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων και σκληρής προσαρμογής θα είναι σε θέση να προχωρήσει βασισμένη στα δυο της πόδια. Θα είναι και για εμάς ιστορικό γεγονός. Θα σημαίνει ότι έχουμε αφήσει την κρίση της Ευρωζώνης πίσω μας» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί σήμερα λύση. «Αυτό είναι το καθήκον μας» είπε. 
Αναφερόμενος στην ελάφρυνση του χρέους επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση αξιόπιστη για τις αγορές. Σημείωσε δε ότι «το κλίμα είναι πολύ αισιόδοξο από όλες τις πλευρές που κάθονται στο τραπέζι».

Ο. Σολτς: «Είναι πιθανό να έχουμε σήμερα συμφωνία»
Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ο. Σολτς, είπε ότι «είναι πιθανό να έχουμε σήμερα συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας, μετά το πρόγραμμα». O κ. Σολτς απέφυγε πάντως την όποια συγκεκριμένη αναφορά για το περιεχόμενο της συμφωνίας. 
Δηλώσεις έκανε και ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Καζιμίρ, ο οποίος είπε ότι έφτασε η ώρα της κρίσεως έφτασε για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε σε ένα πακέτο, που όλοι περιμένετε». Ο Σλοβάκος υπουργός σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι «μία δίκαιη συμφωνία για μετά το πρόγραμμα, για όλους,  τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πιστωτές», ενώ επεσήμανε την ανάγκη να μείνει η Αθήνα προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Όπως είπε, ένα επεισόδιο, που κράτησε δέκα χρόνια, φτάνει στο τέλος του, «αλλά δεν σηματοδοτεί το τέλος της ιστορίας... αντιθέτως». 
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Μ. Σεντένο, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα (δείτε εδώ).

Ο καιρός σήμερα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο και στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο και ηλιοφάνεια με σποραδικές νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε την Παρασκευή 22/06/2018. Τις απογευματινές ώρες στα ορεινά ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και μεμονομένες καταιγίδες εντονότερες σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 33 και τοπικά 34 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 15 έως 33 στη Βόρεια Ελλάδα, από 16 έως 29 και τοπικά 30 στη Δυτική Ελλάδα, από 19 έως 30 στο Βόρειο Αιγαίο και από 18 έως 28 και τοπικά 29 βαθμούς στο Κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι  θα πνέουν από τα δυτικά - βορειοδυτικά έως 3 με 4 και τοπικά στα πελάγη 5 με 6 μποφόρ.
weather.gr

Η ΕΑΚΠ για τις νέες αυταπάτες ..σχετικά με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πυροσβεστών

ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΙΕΡΓΟΥΝ 
ΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ 
ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Με κοινή ανακοίνωση στις 11-6-2018 το προεδρείο της Ομοσπονδίας μας ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ) και τα προεδρεία των Ομοσπονδιών και των Ενώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, αναφέρθηκαν στην έκδοση της υπ. αριθ. Φ10042/οικ. 13567/329/08-06-2018 Εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που μεταξύ άλλων, δίνει οδηγίες για το καθεστώς της αναγνώρισης και του υπολογισμού του διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας ( μάχιμη 5ετία, εξάμηνα πτητικών, καταδυτικών, αλεξιπτωτιστή, υποβρυχίου καταστροφέα, εκκαθαριστή ναρκοπεδίων ) και περιλαμβάνει και τους πυροσβέστες, αστυνομικούς, λιμενικούς και στρατιωτικούς.
Οι οδηγίες της Εγκυκλίου το μόνο που κάνουν είναι να εξειδικεύουν διατάξεις του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου ( ν. 4387/2016 ) της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. και των αντίστοιχων νόμων που ψηφίστηκαν μεταγενέστερα, ως συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δηλαδή της αντιασφαλιστικής πολιτικής που διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη, για τους εργαζομένους και το λαό. Της πολιτικής που μας επιβάλλει να εργαζόμαστε 10 και 15 χρόνια επιπλέον ( εξαιτίας της αύξησης των ορίων ηλικίας ), μέχρι τα γεράματα.
Αντίθετα από αυτή την πραγματικότητα, τα προεδρεία των Ομοσπονδιών και των Ενώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι « αναγνωρίζουν πως η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε και υλοποίησε τα όσα ζητούσαν σε προηγούμενες ανακοινώσεις τους και στις συναντήσεις τους ». Με τη στάση τους αυτή δίνουν το άλλοθι στην κυβέρνηση να προχωρά ακάθεκτα στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ψηφιστεί.
Με νέα ανακοίνωση στις 12-6-2018, το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αναφέρει ότι σε συναντήσεις και επαφές που είχε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, είχε παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις του σε ότι αφορά την αναγνώριση και τον υπολογισμό στην ανταποδοτική σύνταξη των συγκεκριμένων διπλών ετών υπηρεσίας. Παραθέτει επίσης και ενδεικτικά παραδείγματα των μικτών συντάξεων που θα προκύψουν για τους πυροσβέστες, με προσμέτρηση και χωρίς προσμέτρηση σε ότι αφορά τη μάχιμη 5ετία.                                                                         
Από τα παραδείγματα που μας παραθέτει το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., παρατηρούμε αρχικά ότι:
Σε αρκετές περιπτώσεις οι αποδοχές της κύριας σύνταξης ( σύνταξη Ε.Φ.Κ.Α. ), με 35ετή πραγματική υπηρεσία και άνω μαζί με την αναγνώριση της μάχιμης 5ετίας, ανέρχονται σε ποσά που φτάνουν ακόμα και στο ύψος των 1.484 και 1.584 ευρώ ( μικτά ).
Οι ασφαλιστέες μικτές αποδοχές των μισθών των πυροσβεστών από το 2002 και μετά ( μέσος όρος ), παρουσιάζονται και αυτές αρκετά προσαυξημένες ( στις περισσότερες περιπτώσεις ανέρχονται στα 2500 ευρώ ). Το υπέρογκο ύψος των ασφαλιστέων μισθών που υπολογίζει η Ομοσπονδία, καταδεικνύεται εάν λάβουμε υπόψη τη μισθολογική καθήλωση της πλειοψηφίας των πυροσβεστών που ενισχύεται και από το νέο μισθολόγιο ( ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων καθώς και αυτών που έχουν προσωπική διαφορά στο μισθό τους ), αλλά και τις μειωμένες ασφαλιστέες αποδοχές και κρατήσεις μέχρι το 2016 που είχαν στον μισθό τους οι συνάδελφοι που πρωτοασφαλίστηκαν πριν το 1993.
  Το προεδρείο της Ομοσπονδίας προσπαθεί για ακόμα μια φορά να παραμυθιάσει τους συναδέλφους, να δημιουργήσει αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες, καλύπτοντας στο έπακρο την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, που καταργεί τα δικαιώματά μας.
ΟΥΤΕ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ
ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ
Το « οικονομικό επιτελείο » του προεδρείου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., αποφεύγει έντεχνα και συνειδητά να αναφέρει συγκεκριμένες παραμέτρους και διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Οι διατάξεις αυτές, αναιρούν τα παραδείγματα που παραθέτει και τα μετατρέπουν σε ευχολόγια.
Συγκεκριμένα μας αποκρύπτει ότι:
Επίκειται αναπροσαρμογή και επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους ( άρθρο 14 του νόμου 4387/2016 και άρθρο 1 του νόμου 4472/2017 ), με τις οποίες θα προκύψουν καταργήσεις στην προσωπική διαφορά αλλά και νέες μειώσεις συντάξεων.
Ανάλογα θα ισχύσει η αναπροσαρμογή με τις μειώσεις και για τις επικουρικές συντάξεις    ( άρθρο 48 του νόμου 4387/2016 και άρθρο 2 του νόμου 4472/2017 ).
Οι συντάξεις θα περικόπτονται συνεχώς από τις ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων και από τη συνεχή απαλλαγή της χρηματοδότησης από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία, που δημιούργησαν τα ελλείμματα στα αποθεματικά του ασφαλιστικού συστήματος. Ο στόχος των πολιτικών των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η μετατροπή των περισσότερων συντάξεων σε επιδόματα φτώχιας.
Επιπλέον, η νέα μείωση της έκπτωσης φόρου ( ή του αφορολόγητου όπως λέγεται ), θα επιφέρει σε πρώτη φάση, μείωση περίπου 60 ευρώ το μήνα και στους μισθούς των εν ενεργεία και στις συντάξεις των εν αποστρατεία συναδέλφων, όπως και στην πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού.
Εντύπωση μας προκαλεί και ο υπολογισμός των ασφαλιστέων αποδοχών ( μέσος όρος ) για την ανταποδοτική σύνταξη, που αναφέρει στα παραδείγματά του το προεδρείο της Ομοσπονδίας.
Επισημαίνουμε πως στο άρθρο 8 του νόμου 4387/2016, ορίζεται ότι:
Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προκύπτει με βάση τον μέσο όρο των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών του συνολικού χρόνου ασφάλισης όλου του ασφαλιστικού εργασιακού βίου και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά προκύπτουν από συγκεκριμένο πίνακα που περιλαμβάνεται στον νόμο.
Ο μέσος όρος υπολογίζεται με τη διαίρεση του συνόλου των μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου του εργαζόμενου ( εδώ λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών όπως αυτές ισχύουν από το ασφαλιστικό έτος 2002, ως την έναρξη καταβολής της σύνταξης ), δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.
Πως προκύπτει στα περισσότερα παραδείγματα της Ομοσπονδίας, ότι ο Μ.Ο. μικτών ασφαλιστέων μισθών πυροσβεστών από το 2002 και μετά θα διαμορφώνεται στο ύψος των 2.500 ευρώ;
Μήπως τα συγκεκριμένα παραδείγματα αναφέρονται αποκλειστικά στους μισθούς των υψηλόβαθμων αξιωματικών;
Για την πλειοψηφία των πυροσβεστών ( ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα επόμενα αντιασφαλιστικά μέτρα ),  οι καταληκτικοί ασφαλιστέοι μισθοί διαμορφώνονται γύρω στις 2.000 ευρώ ( μικτά ), ο μέσος όρος των ασφαλιστέων μισθών σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και οι καθαρές αποδοχές των συντάξεων κάτω από τα 1. 000 ευρώ όπως και για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων. Οι καθαρές αποδοχές των συντάξεων διαμορφώνονται εάν αφαιρέσουμε τις κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη ( 6% για τις κύριες και 6% για τις επικουρικές συντάξεις ), καθώς και τη φορολογία.
Με τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., όπως και τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας, επιχειρούν να συγκαλύψουν τις νέες δυσμενείς επιπτώσεις που έρχονται εναντίον μας από τη συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ.
Η στάση τους αυτή φυσικά δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στην προετοιμασία του εδάφους για το ενδεχόμενο της κυβερνητικής εναλλαγής από την Αξιωματική αντιπολίτευση. Αν προκύψει το ενδεχόμενο αυτό, για το οποίο είναι αλήθεια ότι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες τα προεδρεία των Σ.Α., τότε είναι σίγουρο ότι ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει κανέναν ασφαλιστικό νόμο προς το καλύτερο, όπως και καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν το έπραξε, γιατί απλούστατα υπηρετούν την ίδια αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.    Η μεταξύ τους « λυσσαλέα » διαπάλη, αφορά μόνο την κατάκτηση των κυβερνητικών θώκων και τίποτε περισσότερο. 
 Στα πλαίσια εξυπηρέτησης λοιπόν αυτών των σκοπιμοτήτων, επιχειρούν να καλλιεργήσουν ανάλογες αυταπάτες, όπως αυτές της κυβέρνησης, που δήλωνε ευθαρσώς ότι με το νέο μισθολόγιο « δεν θα κοπεί ούτε 1 ευρώ από το μισθό μας ». Τα πρώτα θύματα των νέων μεγάλων περικοπών από το νέο μισθολόγιο είναι οι συνάδελφοι που είχαν πρωτοασφαλιστεί πριν το 1993, που είδαν μεγάλη μείωση στους μισθούς τους από την αύξηση των κρατήσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές. Θα ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις στους μισθούς και το εισόδημά μας.
Οι πυροσβέστες και οι συνάδελφοι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, θα διαπιστώσουν σε πρώτη φάση τα όσα καταγγέλλει η Ε.Α.Κ.Π., όταν πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων των εν αποστρατεία συναδέλφων ( με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και τους συνολικούς ασφαλιστέους μισθούς που είχαν σε όλο το εργασιακό βίο ), με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι νέες μειώσεις στις αποδοχές τους ( είτε πλήρωσαν για την αναγνώριση των διπλάσιων χρόνων, είτε δεν πλήρωσαν, είτε απαλλάχθηκαν από την καταβολή εισφοράς όπως ίσχυε για όσους διατέλεσαν υπηρεσία πριν τον Οκτώβριο του 1990 ). Άλλωστε οι συνταξιούχοι συνάδελφοί μας είναι οι πιο κατάλληλοι να μας αναλύσουν τα αποτελέσματα των αντιασφαλιστικών πολιτικών. Είναι αυτοί που έχουν υποστεί τις απανωτές μειώσεις στις συντάξεις και στο εισόδημά τους γενικότερα, από τις αλλεπάλληλες περικοπές και τη φοροληστεία.
Για την ανατροπή αυτών των αντεργατικών – αντιλαϊκών πολιτικών, η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων της χώρας, είναι συνεχώς στο δρόμο του αγώνα, σε αντίθεση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας μας, τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις και τα προεδρεία των αστυνομικών και των λιμενικών που αναγνωρίζουν « τη συνέπεια της κυβέρνησης » και πανηγυρίζουν για τις εφαρμοστικές εγκυκλίους των αντιασφαλιστικών νόμων της.
Με τη στάση τους και με τη συνειδητή αγωνιστική τους αδράνεια, έχουν συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επιβολή των πολιτικών που στοχεύουν να καταργήσουν ότι εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει. Δεν θέλουν να οργανώσουν τους συναδέλφους σε συνεχή αγώνα, μαζί με το λαό, ενάντια στις πολιτικές που καταργούν τα δικαιώματά μας και διαλύουν την ασφάλιση, την περίθαλψη, την πρόνοια.
Είναι οι ίδιοι που προτείνουν και επιχειρούν την ιδιωτικοποίηση των ταμείων μας με τη μετατροπή τους σε επαγγελματικά, για να παραδώσουν τα χρήματά μας στις χρηματοοικονομικές εταιρείες, τις τράπεζες και τους κάθε λογής « μεγαλοεπενδυτές ».
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μόνο με τον αγώνα μας, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να καλυτερέψουμε τη ζωή μας.
Η όποια αναγνώριση συντάξιμων χρόνων θα αποφέρει ελάχιστο ή μηδαμινό οικονομικό αντίκρισμα, στην περίπτωση που τελικά κριθεί από τον εκάστοτε υπάλληλο ότι συμφέρει να χρησιμοποιηθεί είτε για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είτε για προσαύξηση της σύνταξης.
Τη λύση στα προβλήματα θα τη δώσουν οι ταξικά προσανατολισμένοι αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Να δώσουμε τη μάχη για να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα και να επιστραφούν όλες οι απώλειες μας. Να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.                         
Να απομονώσουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που βοηθούν τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο, ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας.
Αγώνας και κοινή δράση με τα αγωνιστικά συνδικάτα όλων των εργαζομένων, τους αγρότες, τους επαγγελματίες και όχι ξεχωριστές - περιχαρακωμένες κινήσεις, όπως αυτές που πραγματοποιούν οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας.
Καλούμε τους συναδέλφους μας να συμπορευτούμε μαζί σ’ αυτή την προσπάθεια, για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.
Για την Ε.Α.Κ.Π.
Η Εκτελεστική Γραμματεία
Αναλυτική ενημέρωση για όλες τις παραπάνω αντιασφαλιστικές διατάξεις έχει πραγματοποιηθεί από την Ε.Α.Κ.Π., με ενημερωτικές ανακοινώσεις και κυρίως με αυτές στις 17-5-2016, 20-12-2016 και 24-5-2017 ( βλέπε στην ιστοσελίδα μας ).

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Κορυφώνονται τις επόμενες ημέρες οι εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» της Άρτας
 2. Ομιλία ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στο Διεθνές Φόρουμ της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου
 3. Στα "δίχτυα" της ΕΛ.ΑΣ ληστές που "ξάφρισαν" γουναρικά αξίας 1.870.000
 4. Ιωάννινα:Ακυρώνεται η σημερινή εκδήλωση του συγκροτήματος TIGER LILLIES
 5. Κιάφα Ιωαννίνων:Οι κάδοι που μετακινήθηκαν ..και τα παρατράγουδα...[φωτο]
 6. Κρίση του κτηνοτροφικού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής στην Ήπειρο
 7. Ιωάννινα:Ανοιχτή πρόσκληση στους κατοίκους του Νεοχωρόπουλου
 8. Κουρουμπλής:Κατοχικό δάνειο &άλλες εκκρεμότητες στη συνάντηση με τον Υπ. Εσωτερικών της Βάδης Βυρτεμβέργης
 9. Η νέα ταινία του Στέλιου Κούλογλου στην Πρέβεζα
 10. Ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών υγιεινής ενός εξελισσόμενου εσωτερικού περιβάλλοντος.
 11. Αρτα:Ενημερωτική συνάντηση στην Ανέζα για την προστασία από κλοπές, απάτες και πυρκαγιές
 12. ESM: H Eλλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα «success story», αν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις
 13. Αυτό είναι το ...διαμάντι των Τζουμέρκων [βίντεο]
 14. Χειρουργική επέμβαση διόρθωσης ιδιοπαθούς σκολίωσης σε παιδί 15 ετών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
 15. Ν. Μωραΐτης: Ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω των απωλειών από τις χαμηλές τιμές στο γάλα

+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS