Ηπειρωτικα Νεα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άρχισαν οι εργασίες της 5ης Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων με λίμνες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άρχισαν οι εργασίες της 5ης Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων με λίμνες.
Καλαντζής: “Η προσπάθεια αξιοποίησης και ανάδειξης της λίμνης Ζηρού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη”
Με ξεχωριστό ενδιαφέρον το οποίο προκάλεσαν οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπων Δήμων μελών και συνδεδεμένων μελών, του δικτύου Πόλεων με λίμνες από την  Ελλάδα και την Κύπρο, άρχισαν σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζηρού στη Φιλιππιάδα, οι εργασίες της 5ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων με λίμνες.
Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Δικτύου και δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο Ζηρού κ. Καλαντζή Νικόλαο και τον αντιδήμαρχο Αγρινίου κ. Δημήτρη Σκορδόπουλο, εκλέχτηκαν ομόφωνα να προεδρεύσουν της γενικής συνέλευσης. Ο κ. Καπεντζώνης, αφού ενημέρωσε για τη λειτουργία και τις δράσεις του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, έθεσε την ατζέντα των θεμάτων της γενικής συνέλευσης. Επίσης παρουσίασε το ετήσιο πλάνο δράσης του Δικτύου για το 2018, με ενέργειες που στοχεύουν στην άνοδο της αναγνωρισιμότητας του Δικτύου σε Ελλάδα και εξωτερικό, την ανάπτυξη συνεργασίας με την τοπική κοινωνία καθώς επίσης και με εκπαιδευτικούς και ιδιωτικούς φορείς. Ακόμα, ο κ. Καπεντζώνης τόνισε βασικούς τεχνικούς τομείς που καλείται να ασκήσει πίεση το Δίκτυο και αυτοί είναι προς τη ΔΕΗ, στους Φορείς Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και προς την Πολιτεία ώστε να αλλάξει η νομοθεσία σε αρκετά θέματα μεταξύ αυτών και περί υδατοδρομίων σε λίμνες, ένα θέμα που έκανε ειδική αναφορά ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Κοιμήσης.
Αναφέρθηκαν επαφές που έχουν ξεκινήσει με Δήμους και πόλεις της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας όπου γίνεται ανταλλαγή εμπειριών, ενώ σχεδιάζονται και συνεργασίες ειδικά στους τομείς του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Ακόμη έγιναν προτάσεις διεύρυνσης του Δικτύου εκτός Ελλάδας μέσω της αναθέρμανσης αδελφοποιήσεων των μελών του Δικτύου με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους, καθώς και η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και οργανισμούς. Εγκρίθηκαν ομόφωνα ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του 2017 καθώς και το σχέδιο δράσης για το 2018, που, μεταξύ των άλλων, προβλέπει και μία κοινή συνεδρίαση με την ΚΕΔΕ για θέματα υδάτινων πόρων.  Όπως αποκάλυψε ο κ. Καπεντζώνης η εν λόγω συνεδρίαση, πιθανότητα θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Λίμνη Πλαστήρα.
Καλαντζής: “Η προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης της λίμνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη”
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, αφού καλωσόρισε από την πλευρά του τους παραβρισκόμενους, έκανε μίνι παρουσίαση του Δήμου Ζηρού. Στη συνέχεια προχώρησε σε εκτενή αναφορά σε ζητήματα και έργα που αφορούν την λίμνη Ζηρού και την παρυδάτινη ζώνη, ενώ αναφορά έκανε και στην τεχνητή λίμνη του Λούρου Ποταμού στον Άγιο Γεώργιο, η οποία δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1950 με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος από τη ΔΕΗ. Πέρα από την παρουσίαση της λίμνης, αναφέρθηκε στην Παιδόπολη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ως προς την αξιοποίησή της. Εστίασε στις μελέτες που έχουν  εκπονηθεί για την ήπια και πολύπλευρη τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Ζηρού, στις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, στα έργα που έχουν γίνει και αφορούν την ανακαίνιση του δημοτικού αναψυκτηρίου το 2017, την κατασκευή πέτρινου μονοπατιού που ολοκληρώθηκε το 2017, τη συντήρηση της πεζοπορικής διαδρομής περιμετρικά της λίμνης, την εγκατάσταση mobile εφαρμογών για την καλύτερη ανάδειξη και προβολή της λίμνης αλλά και άλλων αξιοθέατων του Δήμου Ζηρού, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην προμήθεια και εγκατάσταση πλωτών εξεδρών κολυμβητικής δεξαμενής στη λίμνη, ένα έργο που εντυπωσίασε τους παραβρισκόμενους, οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά τον Δήμαρχο Ζηρού για τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει αναλάβει στην κατεύθυνση της αξιοποίησης και ανάδειξης της λίμνης Ζηρού.
Αναφορά στη λίμνη Ζηρού, έκανε η μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας Μαρία Σιαφάκα, ενώ μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας με τον Σύλλογο Γονέων, έδωσαν το δικό τους χρώμα στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης, καθώς παρουσίασαν έκθεση ζωγραφικής με θεματολογία τη λίμνη και γενικά το υδάτινο στοιχείο.
Τον Δήμο Ζηρού και τον Δήμαρχο κ. Καλαντζή Νικόλαο, βράβευσαν με ειδικές πλακέτες ο πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με λίμνες κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βορόκληνης Κύπρου κ. Νεόφυτος Φακοντής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Άλασσας Κύπρου κ. Αιμίλιος Ττοφαλλής και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λάρνακας κ. Γιώργος Κωνσταντίνου. 
Κατά τη συζήτηση για την 1η Ενότητα της Γενικής Συνέλευσης που αφορούσε τα αντισταθμιστικά οφέλη από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, μίλησαν ο αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Νικόλαος Χούτας, ο Γρηγόριος Περδίκης, διευθυντής Συγκροτήματος ΔΕΗ Α.Ε. Αράχθου, ο κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής δήμαρχος Αγράφων, ο κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου, ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης, ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου κ.ά. Όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους Δήμους και τις Τοπικές κοινωνίες, ενώ οι ζημιές που προκαλούνται είναι πολυεπίπεδες και μεγάλες.
Στη συζήτηση για τη 2η Ενότητα με θέμα: “Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις” άνοιξε ένας ευρύς κύκλος συζήτησης για τις ρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που προωθεί η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στο εκλογικό σύστημα.
Τις εργασίες της 5ης Γενικής Συνέλευσης χαιρέτησαν οι Βουλευτές του Νομού Πρέβεζας κ. κ. Μπάρκας και Γιαννάκης οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Ο περιφερειακός σύμβουλος  Άρτας κ. Δημήτριος Βαρέλης, μετέφερε χαιρετισμό του περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι Δήμαρχοι Πρέβεζας κ. Παναγιώτης Μπαΐλης, Αρταίων κ. Τσιρογιάννης, και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς.   
Το πρόγραμμα των εργασιών της 5ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης θα ολοκληρωθεί σήμερα με τα θέματα της 3ης και της 4ης Ενότητας. Οι εργασίες θα αρχίσουν στις 10 το πρωί.Ο Σύλλογος Εργαζομένων Αρτας στο Νοσοκ.και στα Κ.Υ συμμετέχει στην απεργία και στην κινητοποίηση 25-4-2018

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, καθώς και την Πανελλαδική Συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., έξω από την 1η ΥΠΕ Αττικής (Ζαχάρωφ 3, πλησίον μετρό Αμπελοκήπων) και την πορεία που θα ακολουθήσει.
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ
Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Παλεύουμε για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Για την μετάβαση στην Αθήνα, αναχωρεί λεωφορείο από την Άρτα, στις 6:00 το πρωί της Τετάρτης 25 Απριλίου 2018, μπροστά από το δημαρχείο. Επιστροφή την ίδια ημέρα μετά το τέλος της κινητοποίησης.
Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνούμε μέχρι και την Τρίτη με τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων.

[Ελλάδα]Τραγωδία… στη Φωκίδα Δύο νεκροί από την πτώση του μονοκινητήριου αεροπλάνου

Πτώση μονοκινητήριου αεροπλάνου είχαμε πριν λίγη ώρα στο Σκάλωμα Φωκίδας. Στο αεροπλάνο  επέβαιναν δύο άτομα.

Ο Ένας εκ των δύο επιβαινόντων μεταφέρετε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου ο άλλος είναι εγκλωβισμένος.Απεγκλωβίστηκαν ο πιλότος και ο επιβαίνων στο μονοκινητήριο   αεροσκάφος τύπου piper που έπεσε πριν λίγη ώρα στο Σκάλωμα Φωκίδας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο ένας εκ των δυο είχε τις αισθήσεις του ενώ ο άλλος μεταφέρθηκε χωρίς αισθήσεις στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου.  Από τις πρώτες εικόνες φαίνεται να προσπάθησε νακρατήσει στον αέρα το αεροσκάφος καθώς σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες  έδειχνε να αντιμετωπίζει πρόβλημα

πηγη nafpaktianews.gr

Ο "σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι" ...

Όταν κάποιοι  αποφασίζουν  να κόψουν  δεκάδες δέντρα από το κέντρο μιας πόλης για να… φαίνεται καλύτερα το πίσω κτίριο, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει  καλά στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας». 

Αντί να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές σκιά και πράσινο όπως έκαναν  κάποιοι προηγούμενοι  ώστε να έχουμε εμείς σήμερα τα πλατάνια μας και τις σκιές μας καταστρέφουμε και αυτά που ήδη υπάρχουν;

Με δεδομένη πια την αλλαγή του καιρού προς το θερμότερο και τις περισσότερες μέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, η πόλη χρειάζεται δέντρα και σκιές και όχι θλιβερά μαύρα σεληνικά τοπία.

Η Δημοτική Αρχή τείνει να ταυτιστεί με τον «σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι» της γνωστής ταινίας αντί να μπει σε ένα πρόγραμμα δεντροφυτεύσεων δρόμων και περιοχών που το έχουν ανάγκη όπως η Λεωφόρος Μακαρίου ή η ακτή Μιαούλη για παράδειγμα

Δ.Τζανακόπουλος στην Εφημ. των Συντακτών: τα περί δυσφορίας από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευσταθούν

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος, αλλά και για το 2019. Κατά συνέπεια η εν λόγω αναθεώρηση έχει αντίκτυπο και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει ταυτόχρονα τα ψηφισμένα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου από την 1η Γενάρη του 2019. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τον κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας προοπτικής;
Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη, όμως την ίδια στιγμή αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του για το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς. Καλό είναι λοιπόν να μιλάμε πάντα επί δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και όχι των εκτιμήσεων που κάνει κατά καιρούς το Ταμείο, οι οποίες εξάλλου διαρκώς αστοχούν. Τα δεδομένα λοιπόν είναι ότι η χώρα επί τρία χρόνια υπερβαίνει κατά πολύ τους δημοσιονομικούς στόχους και επιπλέον για πρώτη φορά μετά από μια μακρόχρονη υφεσιακή πορεία επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης. Ο προσανατολισμός μας είναι να ενισχύσουμε αυτή την αναπτυξιακή δυναμική, η οποία είναι απολύτως καθοριστική για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας. Επομένως, τα κινδυνολογικά σενάρια από όπου και αν διακινούνται δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Η οικονομική και δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας είναι πλέον εντελώς διαφορετική και τίποτα δεν μπορεί να διακόψει την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.
Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή. Υπάρχουν φωνές, ακόμα και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που λένε ότι δεν ξέρουν καν τι περιλαμβάνει. Από την άλλη πλευρά, δημοσιεύματα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό κάνουν λόγο για δυσφορία των δανειστών στο κομμάτι των μέτρων κοινωνικής πολιτικής του εν λόγω σχεδίου. Υπάρχει εν τέλει μια μυστικοπάθεια γύρω από το σχέδιο αυτό;
Η αναπτυξιακή στρατηγική μιας κυβέρνησης που έχει ανοίξει διά των περιφερειακών συνεδρίων μια πανελλαδική, δημόσια διαδικασία διαβούλευσης με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί μυστική ή κρυφή. Αυτή η αναπτυξιακή στρατηγική αποτυπώνεται και στο σχέδιο που έχει κατατεθεί ενόψει του Eurogroup και περιγράφει τους βασικούς αρμούς στους οποίους έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα, πρόκειται για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με βάση την καινοτομία, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, τη στήριξη της εργασίας, των μισθών και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων , του κοινωνικού κράτους και της νέας γενιάς. Επομένως,
τα περί δυσφορίας από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευσταθούν και από την άλλη δεν ευσταθούν ούτε τα σενάρια αποδοκιμασίας από τους δανειστές. Σας είπα και προηγουμένως ότι η πορεία εξόδου συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.
Στις 2 Μαρτίου είχατε δηλώσει πως «αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των στρατιωτικών μας», που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Έχει περάσει καιρός από τότε και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να υπολογίζει ιδιαίτερα τις διάφορες καταδίκες από πλευράς Ευρώπης, πώς προτίθεται να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που οι Τούρκοι παρατείνουν συνεχώς αυτή την κράτηση;
Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καλούσε την Τουρκία να διευθετήσει ταχύτατα το ζήτημα της κράτησης και να μην το αξιοποιεί για πολιτικούς λόγους. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήσαμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ισχυρότερο αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας είναι το σαφές και αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο Κορυφής, αλλά και τον πρόεδρο Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ. Αναμένουμε τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης και παράλληλα θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε κάθε επίπεδο, ώστε σύντομα να δοθεί λύση.
Ωστόσο δεν θεωρώ ότι είναι ορθή η εκτίμηση πως η Τουρκία δεν υπολογίζει ή δεν ενδιαφέρεται για τις καταδίκες ή τις πολιτικές πιέσεις. Ανεξαρτήτως λοιπόν της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, δεν εκτιμώ ότι είναι εύκολα διαχειρίσιμη η διεθνής της απομόνωση. Αυτό λοιπόν που έχει σημασία είναι να συνεχιστούν οι πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις, με στόχο όμως την αποκατάσταση της ομαλότητας των σχέσεων και την εξομάλυνση στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και Ελλάδας-Τουρκίας.
Οι προεδρικές εκλογές είναι το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μέσα στο 2019 -όταν γίνουν εκλογές- θα πρέπει να περάσει αυτόν τον σκόπελο. Πιστεύετε ότι οι προεδρικές εκλογές θα οδηγήσουν σε διάλυση της κυβέρνησης που θα έχει προκύψει από τις εκλογές του 2019;
Αναφέρεστε σε δύο εκλογικές διαδικασίες μέσα στην επόμενη διετία για τις οποίες θα ήταν άτοπο να γίνουν από τώρα οι όποιες εκτιμήσεις. Αυτό που προέχει για τη χώρα είναι να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και της επιτροπείας. Αυτή η εξέλιξη θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.
Εσείς σκέφτεστε να προτείνετε εκ νέου τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία;
Ο κ. Παυλόπουλος έχει τιμήσει το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και νομίζω ότι αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή όλου του πολιτικού κόσμου. Νομίζω, δε, ότι είναι απολύτως άστοχο να ανοίγουμε καν αυτή τη συζήτηση στο μέσο της θητείας του σημερινού Προέδρου. Ο σεβασμός στον πολιτειακό θεσμό αλλά και στο πρόσωπο του Προέδρου το επιβάλλει.
Στην πρόσφατη συνδιάσκεψη των 53+ έγινε μια κριτική που είχε κοινό παρανομαστή το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει «ξεχάσει» το κόμμα και τα όργανά του. Τι απαντάτε σε αυτό;
Ο πλούτος των απόψεων εντός του κόμματος είναι πάντα προωθητικός. Η κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι δίνει μια τεράστια μάχη εδώ και τρία χρόνια, όμως το ίδιο συμβαίνει και για το κόμμα. Αυτό σίγουρα μεταβάλλει τη λειτουργία και την καθημερινότητα του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο να εργαστούμε ώστε να βελτιώσουμε και τη δουλειά και τις επεξεργασίες του κόμματος, καθώς σας θυμίζω ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μονάχα το κόμμα που αποτελεί τον πυρήνα της κυβέρνησης στην Ελλάδα, είναι και η ισχυρότερη φωνή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ευτυχώς, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν η συντροφικότητα, ο διάλογος και συλλογικά αντιμετωπίζουμε τα όποια ζητήματα παρουσιαστούν.


4 Ανοιξιάτικες δουλειές σπιτιού που θα σώσουν χρήματα για όλο το χρόνο

Ήρθε η ώρα να καθαρίσεις τα φίλτρα των κλιματιστικών, είναι εύκολο! Τα λερωμένα φίλτρα κατεβάζουν κατακόρυφα την απόδοση!
Με την αλλαγή της λειτουργίας των κλιματιστικών από την θέρμανση στην ψύξη είναι η κατάλληλη περίοδος για τον καθαρισμό των φίλτρων τους. Η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τον τύπο του φίλτρου.
Με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται από τα φίλτρα δυνητικά παθογόνοι μικροοργανισμού, αλλά μειώνεται και η κατανάλωση του κλιματιστικού, καθώς ένα «μπουκωμένο» φίλτρο απαιτεί περισσότερη ενέργεια για τη λειτουργία του κλιματιστικού.
Ο καθαρισμός των συμβατικών φίλτρων, εκτός από πλύσιμο με άφθονο νερό, μπορεί να γίνει και με ειδικά οικολογικά χημικά που σκοπό έχουν την απενεργοποίηση βακτηρίων και ιών, αλλά και την απομάκρυνση της σκόνης και του καπνού. Και σε αυτή την περίπτωση το κόστος είναι μικρό και περιορίζεται στο κόστος του ειδικού χημικού καθαρισμού των φίλτρων. Επίσης δεν ξεχνάμε το προγραμματισμένο μηχανολογικό service του κλιματιστικού μας.
Καθάρισε τα ηλιακά πάνελ για να δουλεύουν στο μέγιστο, σίγουρα έχουν μαζέψει σκόνη!
Είτε πρόκειται για ηλιακούς θερμοσίφωνες, είτε για φωτοβολταϊκά πάνελ, ένας απλός καθαρισμός/πλύσιμο μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την απόδοση των συστημάτων. Με το απλό πλύσιμο του απομακρύνονται σκόνες και λάσπες που μπορεί να έχουν επικολληθεί πλέον στα πάνελ με την βοήθεια της βροχής.
Για την μεγιστοποίηση της απόδοσης τους η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με το κόστος να είναι μηδαμινό.

Βάλε τέντες και πέργκολες σε σωστό σημείο για να κόψεις τον ήλιο αλλά όχι και την θέα
Ένα από τα μέτρα τα οποία μπορεί να επιφέρουν  σημαντική μείωση στα ηλιακά φορτία του σπιτιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι οι τέντες και πέργκολες.
Παρότι το κόστος τους είναι μικρό, σε σύγκριση με άλλα μέτρα, όπως η θερμομόνωση, το αποτέλεσμα που προσφέρουν είναι αρκετά  ικανοποιητικό.
Ανάλογα με τον προσανατολισμό που έχουν, συμβάλουν τόσο στην θερμική άνεση, όσο και στην οπτική άνεση, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα θάμπωσης από την υπερβολική φωτεινότητα, αλλά και την γωνία πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας. Το κόστος τους εξαρτάται από το είδος σκιάστρων, καθώς υπάρχουν οικονομικές (τέντες), αλλά και πιο ακριβές και αποτελεσματικές λύσεις (κινητά σκίαστρα, πέργκολες κ.α.)

Ρίξε ένα βαψιματάκι  στο σπίτι, θα προσφέρει μόνωση και θα ανανεώσει την διάθεση σου!
Το βάψιμο είτε αυτό πρόκειται για εσωτερικό χώρο είτε για το εξωτερικό του κτιρίου μπορεί να επιφέρει βελτίωση στην ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου, αλλά και σημαντική ανανέωση στους χώρους που καθημερινά κατοικούμε, βελτιώνοντας την διάθεσή μας.
Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά χρώματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ως επιπλέον στρώμα θερμομόνωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα χρώματα εξωτερικών χώρων, γνωστά και ως ψυχρά χρώματα ή θερμομονωτικά, έχουν πολύ μεγαλύτερο συντελεστή εκπομπής και αντανακλαστικότατα σε σχέση με ένα απλό λευκό επίχρισμα.
Κοστολογούνται περίπου 20-30% πιο ακριβά από τα συμβατικά χρώματα, ενώ η θερμική αντίσταση ανά μονάδα πάχους τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών θερμομονώσεων. Παρόλα αυτά δεν μπορούν να συνεισφέρουν όσο η συμβατική θερμομόνωση λόγω του πολύ μικρού πάχους στρώματος που έχουν.
Τα χρώματα εσωτερικών χώρων έχουν την ιδιαιτερότητα ότι είναι οικολογικά, χωρίς πτητικές ενώσεις. Οικολογικά είναι τα χρώματα που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη την διάρκεια ζωής τους, από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι τη χρήση και εφαρμογή τους, αλλά και την τελική διάθεση στο περιβάλλον.
 4green.gr

Βελτίωση του δρόμου Ηγουμενίτσα- Σαγιάδα


Περίπου 350 χιλ. ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια για τη βελτίωση του δρόμου από την Ηγουμενίτσα έως τη Σαγιάδα και το Μαυρομάτι στα Ελληνο-αλβανικά σύνορα. Η ανάθεση...
---------------EPIRUSGATE Διαβάστε περισσότερα »

"Γεωτεχνικοί ενάντια στις εξορύξεις" σε Ηπειρο και Ιόνιο

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Πήραμε την πρωτοβουλία να μετέχουμε στις εκλογές του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου με στόχο να αναδείξουμε την τεράστια σημασία του θέματος των υδρογονανθράκων και να πείσουμε επιστημονικά το τοπικό Παράρτημα ώστε να εναντιωθεί στις σχεδιαζόμενες εξορύξεις.
Επιζητούμε να ανοίξουμε δημιουργικά την συζήτηση στον κλάδο και την κοινωνία, προσπαθούμε να αρθρώσουμε έναν επιστημονικά ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο λόγο, που θα τροφοδοτείται και θα τροφοδοτεί τον αγώνα όλων μας και θα αντιτίθεται στον επικοινωνιακό ορυμαγδό του Υπουργείου με εγκυρότητα και προτάσεις καθώς η απειλή των εξορύξεων για την περιοχή μας είναι θανάσιμη...
Επιδιώκουμε την ενότητα όλων των γεωτεχνικών ανεξάρτητα παρατάξεων στο κρίσιμο αυτό θέμα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα όσα ενδεχομένως μας χωρίζουν.
Σήμερα η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των υδάτινων πόρων και η εξάντληση των οικοσυστημάτων απειλούν τη ζωή στον πλανήτη και εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Ενώ η συνθήκη του Παρισιού δεσμεύει την παγκόσμια πολιτική τάξη για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα σηματοδοτώντας το τέλος της «πετρελαϊκής εποχής», ενώ στις γειτονικές χώρες μαίνονται οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και οι πόλεμοι για τους υδρογονάνθρακες, προκαλώντας κύματα προσφύγων και στερώντας χιλιάδες από τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα - ακόμη και από την ίδια τους τη ζωή…
Η χώρα μας και η περιοχή Ηπείρου και Ιονίου επιχειρείται να δεσμευτεί για δεκαετίες σε μια βαριά βιομηχανική δραστηριότητα που αντιτίθεται στην αειφορία του πρωτογενή τομέα αυξάνοντας τελικά νομοτελειακά την ανεργία, δηλητηριάζοντας τα μοναδικά παγκόσμια πλεονεκτήματα του τόπου μας στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων διατροφής.
Επιδιώκουμε την γρήγορη στροφή στην αγροτική δραστηριότητα χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος (άνθρακα, αζώτου, γεωργικών & κτηνιατρικών φαρμάκων) με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου και του Ιονίου, με ένα ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα, συνυφασμένο με τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα της περιοχής όπου ο ρόλος μας ως γεωτεχνικών θα είναι:
1) Να σχεδιάσουμε μαζί με τους παραγωγούς την ενεργειακή στροφή γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας σε ένα πρότυπο τοπικής αειφορίας βασισμένο στην αυτάρκεια αντίθετα με τη βιομηχανικού τύπου αγροτική παραγωγή και τη μονοκαλλιέργεια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και του αποκλειστικά εξαγωγικού προφίλ
2) Να δρομολογήσουμε την απεξάρτησή του κλάδου από τα ορυκτά καύσιμα, συμβάλοντας στην αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας π.χ. με αξιοποίηση των ζωϊκών υποπροϊόντων και αποβλήτων πτηνο - κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων μονάδων βιοαερίου / κόμποστ μικρής έως μεσαίας κλίμακας οργανικά συνδεδεμένες με την πρωτογενή παραγωγή, με την ορθή περιβαλλοντική και διατροφική διαχείριση, με ΑΠΕ μικρής κλίμακας (π.χ. φωτοβολταϊκά στις αγροτικές εγκαταστάσεις) με γνώμονα τη συμπληρωματικότητα με τις τοπικές δραστηριότητες και όχι μόνο το κέρδος.
3) Να προωθήσουμε την ποιοτική γεωργοκτηνοτροφία και αλιεία μικρής κλίμακας και τα προϊόντα τους με δραστηριότητες τοπικής εμβέλειας και μικρής χωρικής κλίμακας συνυφασμένες με τη ζωή των ορεινών και νησιωτικών οικισμών της περιοχής, υλοποιώντας ρεαλιστικά σχέδια ανάσχεσης της εγκατάλειψης τους
4) Να δημιουργήσουμε κλειστά δίκτυα παραγωγής-διακίνησης-κατανάλωσης, χωρίς μεσάζοντες, με στόχο την ενδυνάμωση της απασχόλησης με βάση την αειφορία, την προστασία των υδάτων (επιφανειακών και υπόγειων), την προστασία των μοναδικών τοπίων της περιοχής και της βιοποικιλότητας.
5) Να υλοποιήσουμε σχέδια δράσης για την διατήρηση & αποκατάσταση των παραγωγικών αγροτικών τοπίων με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα και τις ενεργειακές και χημικές εισροές, για την παραγωγή τοπικών πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.)
6) Να δρομολογήσουμε την διάσωση, προστασία, διατήρηση και εκ νέου διάδοση των τοπικών γενετικών πόρων. Οι ντόπιες φυλές ζώων και ποικιλίες φυτών όχι μόνο είναι ανθεκτικές και προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες, αλλά σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής προσδίδουν και εξασφαλίζουν τη μοναδικότητα των παραγόμενων προϊόντων.
7) Να στηρίξουμε τη δημιουργία και την προβολή μικρών οικογενειακών ή συνεταιριστικών τυροκομείων που θα πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας σε επισκέπτες, όπως και καταλυμάτων και χώρων εστίασης που θα προβάλουν τα ιδιαίτερα προϊόντα και την τοπική κουζίνα.
Στην Ήπειρο και το Ιόνιο με την τεράστια γεωλογική, κλιματική, οικολογική και τοπιακή ποικιλία, όπου σε 1 ώρα (σύντομα ελπίζουμε με το τρένο ή με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο) φτάνει κανείς από την θάλασσα μέχρι τα ορεινά και από τις πασίγνωστες σαρδέλες της Πρέβεζας και τα εσπεριδοειδή της Άρτας μέχρι τα τυριά του Μετσόβου μπορούμε:
 να γίνουμε ο «πράσινος μπαχτσές» της Ελλάδας, με την αλιεία και την γεωργοκτηνοτροφία αφενός να καλύπτει ποιοτικά και φτηνά μεγάλο μέρος των τοπικών αναγκών, συνδεδεμένη με τοπικό ποιοτικό τουρισμό μικρής κλίμακας και αφετέρου να διαμορφώνει ένα περιβαλλοντικά και κοινωνικά  ισορροπημένο εξαγωγικό προφίλ προς την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό. 
 να μην γίνουμε ο σκουπιδότοπος των παγκόσμιων πετρελαϊκών συμφερόντων, να προστατεύσουμε την περιοχή μας από τους παγκόσμιους οικονομικούς ανταγωνισμούς, να ζήσουμε με ειρήνη, ασφάλεια, και σεβασμό στη δημόσια υγεία, τη φύση και το πολιτισμικό κεφάλαιο που κληρονομήσαμε.
Επιζητούμε ρεαλιστικές βιώσιμες λύσεις με βάση την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της πρωτογενούς παραγωγής και του κλάδου της μεταποίησης των προϊόντων της. Επιζητάμε ο ραγδαία αναπτυσσόμενος τουρισμός να συνδεθεί αρμονικά με τον τοπική ποιοτική παραγωγή και έναν υγιή πρωτογενή τομέα χωρίς να τον καταπνίξει αλλάζοντας το κοινωνικό προφίλ των νησιών του Ιονίου και της Ηπείρου με την μονοκαλλιέργεια του μαζικού τουρισμού και του στρεβλού επιδοτούμενου «αγροτουρισμού».
Το όραμά μας συνοπτικά είναι η στήριξη και η επιστροφής των νέων στα χωριά, με αγροτικές δραστηριότητες που θα είναι χαρούμενοι και περήφανοι να ασκούν, με παραχώρηση εγκαταλειμμένων κτηρίων για ανακατασκευή από νέους των πόλεων και ομάδες συνεταιρισμένων παραγωγών, με αποκεντρωμένες μικρές μονάδες παραγωγής, αρμονικά ενσωματωμένες στο τοπίο, στο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πρότυπο της περιοχής, με προστατευόμενες περιοχές και εθνικά πάρκα, με τοπικά δίκτυα διακίνησης των προϊόντων και σύνδεσή τους με το (αγρο)-τουρισμό και την περιήγηση, με την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου και την δημιουργία αποκεντρωμένων κοινωνικών υποδομών, με προγράμματα επαναποίκησης της υπαίθρου και όχι την πλήρη εγκατάλειψη της στις καταστροφικές επιπτώσεις των εξορύξεων που επιδιώκουν οι πετρελαϊκές εταιρείες.
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ !
ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΟΝΙΟ Ο ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ !
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΤΕΙΤΕ                                                                                            &ΔΙΩΞΤΕ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΑΠΟ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟ !

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Iωάννινα:H Ελεούσα Γιορτάζει Τον Πολιούχο Της Άγιο Γεώργιο
 2. "Εγχειρίδιο πολέμου κατά του καρκίνου" παρουσίαση βιβλίου στην Αρτα
 3. ΑΣΕΠ: Οι πίνακες κατάταξης των “προσωρινών” Δήμων
 4. Η “αξία και η μαγεία των συνεργειών” θα παρουσιαστεί στην 5η Συνάντηση των Εταιρικών Μελών του Σωματείου “Διάζωμα
 5. Δύσκολες ώρες για τη Νόρα Βαλσάμη...
 6. ΕΡΕΥΝΑ: Η φράουλα το πιο… «φαρμακερό» φρούτο;
 7. "Διάλογος με τη φύση" ζωγραφική - χαρακτική - κόσμημα" Μια ξεχωριστή έκθεση στα Ιωάννινα
 8. «Η αξία του γίδινου γάλακτος και των προϊόντων του»
 9. ΚΕΔΕ, «Κλεισθένης» και απαλλοτριώσεις για Σ. Νιάρχου
 10. «Καλπάζει» η ανεργία, πάνω από ένα εκ. οι άνεργοι
 11. ΠΩΓΩΝΙ-Συνελήφθη 49χρονος Αλβανός, για απόπειρα κλοπής από σπίτι ηλικιωμένης στα Κτίσματα
 12. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Θλίψη για τον θάνατο του 32χρονου Γιάννη Ναυρόζογλου
 13. Τα μηνύματα των κομμάτων για τα 51 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα
 14. Κτίσματα Ιωαννίνων:Μπήκε σε σπίτι ηλικιωμένης για να κλέψει ...
 15. Κόνιτσα :Τον συνέλαβαν να μεταφέρει υπήκοο Συρίας με το ανήλικο παιδί της

+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS