Ιταλία: Απάτη σε πωλήσεις διαμαντιών, εμπλέκονται οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας

diamnod

Η ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ εντός των ορίων της έρευνας που διενεργήθηκε για απάτη σε πωλήσεις διαμαντιών, υπόθεση στην οποία εμπλέκονται οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, αποκάλυψε χθες Τρίτη ο ιταλικός Τύπος.

Κατασχέθηκαν 84 εκατομμύρια ευρώ από τη Banco BPM, 35,5 εκατ. ευρώ από τη Monte dei Paschi, 32 εκατομμύρια ευρώ από τη UniCredit και 11 εκατομμύρια ευρώ από την Intesa Sanpaolo, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

Διαταγές κατασχέσεων εκδόθηκαν επίσης σε βάρος δύο μεσιτικών εταιρειών που εμπλέκονται στο εμπόριο των διαμαντιών, της Intermarket Diamond Business (IDB) και της Diamond Private Investment (DPI), έως των ποσών των 253 εκατ. ευρώ και των 328 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Οι δύο μεσιτικές εταιρείες βρέθηκαν στην καρδιά της έρευνας, καθώς τις βαρύνουν υποψίες ότι χρησιμοποιούσαν συστηματικά τα τραπεζικά ιδρύματα για να κάνουν πωλήσεις διαμαντιών σε τιμές πολύ υψηλότερες της πραγματικής αξίας τους.

Η έρευνα άρχισε να διενεργείται αφού αποκαλύφθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή το 2016 πως πολύτιμοι λίθοι που διέθεσαν σε αγοραστές οι IDB και DPI πωλήθηκαν σε τιμή διπλάσια της αξίας τους στη διεθνή αγορά των διαμαντιών, διευκρίνισε η Corriere della Sera.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες, που διαδραμάτιζαν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των πελατών και των μεσιτικών εταιρειών, εισέπρατταν τεράστια προμήθεια σε κάθε πώληση.

 • Εμφανίσεις: 20

Σφαίρα με «ουράνιες προφητείες» στα χέρια αρχαιοκάπηλων στην Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία κατάσχεσε την Τρίτη 19 Φεβρουαριου μία ορειχάλκινη σφαίρα που φέρει φιγούρες οι οποίες τοποθετούνται στην εποχή της περσικής αυτοκρατορίας και του σαμανισμού, σε μια επιχείρηση κατά του λαθρεμπορίου στην Άγκυρα.

Στην επιχείρηση που διεξήγαγαν από κοινού οι Μονάδες κατά του λαθρεμπορίου της Αστυνομίας της Άγκυρας και ο Γενικός Εισαγγελέας, η ”ουράνια σφαίρα” εντοπίστηκε μαζί με 28 νομίσματα, όταν ένας ύποπτος προσπάθησε να πουλήσει αυτό το σπάνιο έργο τέχνης προς 1 εκατομμύριο δολάρια.

Οι εμπειρογνώμονες του Μουσείου Εθνογραφίας ανέφεραν ότι η σφαίρα αυτή πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για προφητικές προβλέψεις, μεταφράζοντας μερικές από τις αραβικές φράσεις πάνω στη σφαίρα ως εξής: «Στην απέραντη θάλασσα, τα πλοία έρχονται προς διάσωση, ενώ ο αέρας έχει τη μεγαλύτερη ισχύ...Ο Θεός, η ροή του νερού μετακινεί το πλοίο».

Ο πλανήτης, ο οποίος χρονολογείται από την οθωμανική εποχή, έχει επίσης σαμανιστικά σύμβολα, μαζί με απεικονίσεις ανθρώπων και ζώων, αστρολογικά σχήματα και αραβικά, περσικά γράμματα.

Ενώ ξεκίνησε δικαστική δίωξη κατά του υπόπτου, βάσει του νόμου για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, ο πλανήτης παραδόθηκε στη Διεύθυνση του Μουσείου Εθνογραφίας της Άγκυρας για περαιτέρω εξέταση.

 • Εμφανίσεις: 44

Αφορολόγητο: Έρχεται αύξηση του ορίου κατώτατης δαπάνης με πιστωτικές και χρεωστικές

Νέους μηχανισμούς και εργαλεία που θα βοηθήσουν στο κυνήγι του «μαύρου» χρήματος σχεδιάζουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να περιορίσουν τις συναλλαγές που γίνονται εκτός τραπεζικού συστήματος και κρύβουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.  

Στόχος του υπουργείου είναι να ρίξουν φως στις συναλλαγές και τα εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, οι οποίες παρά την επιβολή των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυτές συνεχίζουν να γίνονται στο «σκοτάδι». Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι η επικράτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει περιορίσει την παραοικονομία και ταυτόχρονα έχει αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, υπάρχει ακόμα σημαντικός όγκος συναλλαγών που γίνονται με «μαύρο» χρήμα.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου ορίου δαπάνης εισοδήματος με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την παροχή του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς και συνταξιούχους. 

Αυτό σημαίνει ότι τα σημερινά όρια θα αυξηθούν από 10% για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για το τμήμα εισοδήματος από 10.000 έως 30.000 ευρώ και 20% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.000 ευρώ και άνω. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα όρια θα αυξηθούν ώστε να γίνουν 15%, 20% και 25% αντίστοιχα ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και παρεμβάσεις στα κλιμάκια.

Για τον περιορισμό των συναλλαγών με κανονικό χρήμα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την αύξηση των ορίων συναλλαγής  μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο. Το σχέδιο προβλέπει το όριο από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα  να περιοριστεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα. Σημειώνεται ότι για τις επαγγελματικές δαπάνες η πληρωμή γίνεται μέσω τράπεζας  από το πρώτο ευρώ.

Ταυτόχρονα το υπουργείο ολοκληρώνει το μηχανισμό για την εφαρμογή της έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, αρχικά σε πιλοτική βάση και από το 2020 σε πλήρη εφαρμογή. Με αυτό τον τρόπο η καταχώρηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων θα γίνεται αυτόματα ως έσοδο στα ηλεκτρονικά βιβλία του εκδότη και ως δαπάνη στα ηλεκτρονικά βιβλία του λήπτη. Στόχος είναι να καταργηθεί  η χειρόγραφη καταχώρηση τιμολογίων και ως εκ τούτου να σταματήσει η έκδοση πλαστών τιμολογίων. Αντίστοιχα, η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων θα κάνει σχεδόν αδύνατη την έκδοση εικονικών τιμολογίων καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει «ύποπτες» συναλλαγές και να σημαίνει συναγερμό ώστε να διεξαχθεί αυτόματα φορολογικός έλεγχος.

 • Εμφανίσεις: 65

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Καιρός: Έρχονται πολικές θερμοκρασίες - Χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας
 2. Πότε τραβούν χειρόφρενο τα ταξί στην Αθήνα
 3. ΟΠΕΚΑ: Σήμερα η καταβολή των προνοιακών διατροφικών επιδομάτων του Ιανουαρίου
 4. Στάση εργασίας στον ΗΣΑΠ για τρεις ώρες
 5. Βασίλης Νικολαΐδης - 4 Συναντήσεις: Τσαρούχης, Χατζιδάκις, Μαίρη Αρώνη, Νίκος Γεωργιάδης
 6. Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμοίβονται όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα
 7. «Ελιξήρια νεότητας» με αίμα από νέους ανθρώπους: Απάτη από τσαρλατάνους «θεραπευτές»
 8. Χρυσοί Σκούφοι 2019: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας
 9. Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Κόκκινος
 10. Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες Αραβαντινού περί ξυλοδαρμών στις φυλακές
 11. Και δεύτερη εγκληματική οργάνωση εξάρθρωσε η Αντιτρομοκρατική - Απετράπη συμβόλαιο θανάτου
 12. Στο δικαστήριο πρώην σύμβουλος του Τραμπ για απειλές δικαστή μέσω Instagram
 13. H πιο απάνθρωπη αγγελία εύρεσης εργασίας δημοσιεύτηκε στη Σρι Λάνκα
 14. Αιτήματα σε βρετανικά μουσεία για επιστροφή ξένων θησαυρών
 15. Γιούνκερ: Κανείς στην Ε.Ε. δεν θα εμποδίσει μια παράταση του Brexit

+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS